Alex Rosén (56) ble hedret med tittelen «Årets sildeelsker» under tidenes første Sildegilde på ærverdige Gamle Raadhus i Oslo onsdag.

Den velkjente komikeren og programlederen var konferansier på arrangementet, som var i regi av Norges sjømatråd og Pelagisk Forening. Han hadde ingen anelse om at utmerkelsen gjaldt ham da TV-kokk Christer Rødseth leste opp juryens begrunnelse.

Fantastisk og ærefullt

– Dette er fantastisk og ærefullt. Da jeg hørte de fine ordene om prisvinneren, var jeg veldig spent, for det måtte jo være en fantastisk person, og så var det jo meg, sier Alex Rosén og åpner latterdøren på fullt gap.

Han fremhever at det i årenes løp har vært naturlig for ham å fremme sild.

– Godt matvalg for kloden

– Som komiker er det viktig å ha noe innhold som ikke bare er tull og fjas, og da passer sild meg ypperlig. Dette er bærekraftig mat med et lavt klimaavtrykk. Det er godt for kloden å spise sild, og det vil jeg gjerne være med og formidle, spesielt til den yngre generasjonen, forklarer Rosén.

Prisen ble delt ut av Sjømatrådets Norden-direktør Trym Eidem Gundersen, som fra scenen hyllet Alex Roséns engasjement for silden.

– Verdig vinner

– Sjeldent har en slik pris hatt en mer verdig mottager. Alex Rosén er en sann venn av silden, noe han er svært dyktig til å formidle. Det er slike ambassadører vi trenger flere av for å få sild tilbake som en naturlig del av det norske kostholdet, sier Gundersen.

I sin begrunnelse skriver juryen blant annet følgende:

«Årets sildeelsker har gjennom mange år vist et ektefølt engasjement for sild. Vedkommendes evne til å fremsnakke «Havets sølv» som mat er rett og slett enestående. Ved hjelp av sitt vinnende vesen har prisvinneren bidratt til å gi silden et løft og vise at den er så mye mer enn traust hverdagsmat».

Statsråden: – Det beste valget vi kan ta

Rundt 70 inviterte gjester fra media, politikk, næringsliv og gastronomi var til stede på Gamle Raadhus. Det var fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) som fikk æren av å åpne tidenes første Sildegilde.

– Vi bør spise mer sild. Ingen fisk er så proppfull av sunne og viktige næringsstoffer enn nettopp silden. Den inneholder alt vi trenger og er i tillegg klimavennlig. Det er rett og slett det beste valget vi kan ta, sa hun i sin åpningstale.

Slik var menyen

Det var den velkjente kokken Jørn Lie som hadde komponert menyen. Den besto av følgende retter:

  • Små smaker med sild til aperitiff
  • Søt eplesild, salt rømmesild og sur tomatsild
  • Sprø sild med panco og ramsløkemulsjon
  • Bakt sild med egg, kapers, nypotet og løpstikke
  • Bringebærmousse på sjokoladebunn med salt sild, iskrem og silderogn

– Det har vært svært spennende å jobbe med menyen. Vi har forsøkt å tenke litt nytt, men samtidig hensynta tradisjonene, sier Jørn Lie.

på Godfisk.no finner du over 60 oppskrifter med sild.

Ønsker å gi silden et løft

En gang i tiden ble silden kalt «Havets sølv», men i Norge er den med årene blitt den glemte fisken.

– Gjennom et arrangement som Sildegilde ønsker vi å gi silden et løft som den sårt trenger. Da er det ekstra gledelig å se den gode responsen fra gjestene våre, sier daglig leder i Pelagisk Forening, Mariann Frantsen.

Sild var viktig for Norge

Begrepet «Havets sølv» henviser ikke bare til fiskens sølvfarge og at den er viktig for næringskjeden i havet, men også til den store betydningen den hadde for de norske kystsamfunnene. Hvis avlingene røk, var det sild som sikret viktige næringsstoffer.

– Slik ble den våre forfedres sikringskost i krevende tider. I dag vil en sildeelsker fremheve den fantastiske smaken, en ernæringsfysiolog vil snakke om det sunne fettet og vitaminene, mens en miljøaktivist kan spise den med verdens beste samvittighet, for sild er noe av det mest bærekraftige og klimavennlige matvalget du kan ta i dag, sier Mariann Frantsen.

Nedadgående konsumtrend

Det er likevel fortsatt noen klare utfordringer før «Havets sølv» kan skinne som gull:

  • Mange nordmenn har fortsatt minner om sild med masse ben fra barndommens pliktmåltid
  • Dagligvarekjedene har et begrenset utvalg av sild
  • Sild er for sjelden å finne på restaurantmenyene
  • Sild utgjør kun 3 prosent av sjømaten vi spiser i Norge

– Over tid har konsumet av sild hatt en nedadgående trend. Pandemiåret var et unntak, med en betydelig økning. Denne trenden var dog kortvarig, og i 2023 ble det solgt mindre sild i dagligvarehandelen sammenlignet med 2019, sier Trym Eidem Gundersen.

Den største andelen av sild selges i dagligvarehandelen (90 prosent).