Vi gjentar suksessen fra i fjor! Sjømatrådet i samarbeid med Tolletaten inviterer til halvdagsseminar om frihandelsavtaler og opprinnelse.
Manglende kunnskap om frihandelsavtaler kan føre til tapte muligheter og høyere eksportkostnader. Utover eliminering og nedtrapping av tollsatser gir i tillegg frihandelsavtaler et solid rammeverk for å løse eventuelle utfordringer i handelen.
Forhandlingene norske myndigheter gjennomfører på vegne av norsk næringsliv, og deretter bruk av frihandelsavtalene, er følgelig noe Sjømatrådet oppmuntrer til.
Seminaret vil følge opp sentrale temaer fra fjorårets seminar: vilkår for preferanseopprinnelse, bruk av tollkvoter til EU, tilsyn og kontroll, m.m. I tillegg blir det informasjonsdeling rundt dagsaktuelle temaer og problemstillinger relatert til grensekryssende vareførsel av sjømat.
Dynamisk involvering
Sjømatrådet oppfordrer virksomhetene til å sende inn spørsmål i forkant av samlingene som gjelder tollrelaterte problemstillinger ved eksport av sjømat. På denne måten sikrer vi at seminarets innhold svarer til behovene som dere har.
Har du spørsmål eller andre innspill, ta kontakt med Øystein Valanes.
Seminaret avholdes kun fysisk. Seminar inkludert lunsj er gratis for deltakerne.
Program
Seminaret starter kl. 09:00
Innledning (10 min)
· bakgrunn for seminaret og presentasjon av foredragsholderne
Siste nytt på frihandelsområdet (30 min)
· frihandelsavtalene med Thailand og India; status på opprinnelsesregler i PEM; global handel - sett fra et tollteknisk perspektiv
Opprinnelsesregler (20 min)
· hvilken bearbeiding kan du gjøre med fisk og skalldyr i Norge eller utlandet for å få opprinnelsesstatus?
Pause 10:00 - 10:15
· kaffe og frukt
Opprinnelsesbevis (30 min)
· hvilket opprinnelsesbevis skal brukes hvor, og når?
Endring i fangstsertifikat til EU (15 min)
· gjeldende fangstsertifikat revideres – bakgrunn og formål
Pause 11:00 - 11:15
· kaffe og frukt
Dokumentasjonskrav (30 min)
· hva må legges frem ved kontroll fra Tolletaten?
Oppsummering og spørsmål (30 min)
Lunsj 12:30 - 13:30
· lunsjbuffet