Afrika

Afrika er en viktig region for norsk sjømat, spesielt for tørrfisk og klippfisk. Her finner du informasjon om vårt arbeid i utvalgte afrikanske land, samt relevant informasjon om blant annet våre aktiviteter, den siste statistikken og mer.

Det afrikanske sjømatmarkedet

De siste fem årene har norsk sjømateksport til Afrika skutt i været med nesten 2 milliarder kroner, med fokus på nøkkelmarkeder som Egypt, Nigeria, Den demokratiske republikken Kongo (DRC), Kongo Brazzaville, Ghana og Marokko. Trond Kostveit, vår sjømatutsending i Sentral- og Vest-Afrika, leder vårt nærvær og deltar i ulike aktiviteter på tvers av regionen.

Tidligere betraktet som et restmarked, har Afrika utviklet seg til en dynamisk arena som gir ulike muligheter og utfordringer for sjømatindustrien. I Nigeria var det totale sjømatmarkedet på 1,4 millioner tonn i 2020, hvor Norge eksporterte 43 250 tonn til en verdi av 717 millioner NOK i 2023. Selv om forbruket av sjømat per innbygger i Nigeria har sunket med 24,6 % over tre år, har forbruket av viktige produkter som klippfisk økt med 4 %. I DR Kongo er klippfisk en vesentlig ingrediens i lokal mat, og myndighetene har gitt uttrykk for å redusere kostnader knyttet til sjømatimport.

For norske klippfiskprodusenter representerer Afrika et viktig marked. Over 50 containere, tilsvarende 1500+ tonn klippfisk, fraktes månedlig fra Ålesund til DR Kongo, Angola, Kongo Brazzaville og Gabon. Våre mål er å forbedre markedsadgang, legge til rette for B2B-møter og øke kunnskapen og preferansen for norsk klippfisk i målrettede områder som Kinshasa og Angola.

Sjømatrådets representant er ganske sikker på at klippfisk kan bli populær flere steder. Men først må tilbudet være på plass, og det er det vi jobber med nå, sier han. Norges sjømatråd har nå startet arbeidet med å utforske muligheter for å selge enda mer norsk sjømat til Afrika. Innledningsvis er fokuset på klippfisk av sei til Mosambik og økt sjømat salg til DR Kongo. Det afrikanske markedet er dynamisk og tilbyr betydelig potensial for norske sjømateksportører. Våre innsatser fokuserer på å fremme lokale relasjoner og møte spesifikke markedsutfordringer for å opprettholde vekst og tilpasning.

Konferanser og seminar

Statistikk

Utviklingen i eksport av sjømat til Afrikanske land

Markedsføring

Finn ut hvordan vi kan jobbe sammen i Afrika

Markedsaktiviteter Afrika

Last ned plan for våre markedsaktiviteter i Afrika i 2024.

Aktivitetsplan 2024

Markedsadgang

Siste nytt om markedsadgang

  Nyhetsarkiv

  Eksportører av sjømat fra Norge må være registrert hos Norges sjømatråd

  Nyregistrering av eksportører gjøres gjennom et skjema på våre nettsider. Beregnet saksbehandlingstid er ca. 1 uke fra mottak av registreringsskjema og innbetaling av årsavgift har funnet sted.

  Fyll ut registreringsskjema

  Kontakt oss

  Trond Kostveit er sjømatutsending i Sentral og Vest-Afrika. Sjømatrådet har aktiviteter i en rekke av landene i regionen. Kostveit kan nås på telefon og mail.