Når den tyske stjernekokken Cornelia Poletto setter opp vintermenyen på restauranten sin i Hamburg, er det én hovedrett som aldri byttes ut.

- Jeg simpelthen elsker den norske skreien. På grunn av at den beveger seg så mye i det kalde vannet i vintermånedene blir kjøttet ekstra fast, fint og aromatisk, så for meg er det veldig naturlig å tilby skrei på menyen hvert eneste år, sier Cornelia Poletto.

De siste fem årene har hun drevet sin egen restaurant i Hamburg, men i Tyskland er hun først og fremst kjent gjennom tallrike TV-opptredener. Hun har hatt egne programmer både i NDR und SR Fernsehen, og fra 2008 til 2012 var Poletto regelmessig gjestekokk i programmet „Lanz kocht“ på ZDF. Siden 2015 har hun vært teamleder og jurymedlem i matprogrammet „The Taste“ på SAT1.

Roser Sandberg

Sammen med to andre kvinnelige stjernekokker, Tanja Grandits og Sarah Henke, var Cornelia Poletto invitert med da Norges sjømatråd markerte åpningen av årets skreisesong i Hamburg torsdag 23. februar. Her lagde de lekre retter av skrei sammen med journalister og bloggere. På dette arrangementet deltok også Norges fiskeriminister Per Sandberg, som selv briljerte med sine ferdigheter da han fileterte en skrei foran et stort pressekorps.

- At fiskeriministeren selv kommer hit til Tyskland for å fortelle hva som er så spesielt med skreien, er fantastisk, og det viser hvor stolt Norge er av denne fisken. I tillegg viste ministeren seg å være både hyggelig og sympatisk og veldig interessert i måten jeg tilberedte skreien på. Jeg viste ham blant annet hvordan man lettere kan fjerne skinnet på skreien, sier Poletto.

Kjent begrep i Tyskland

Mens han fileterte skreien i lokalene til «FrischeParadies», benyttet fiskeriministeren anledningen til å fortelle om hvor godt torsketunger smaker. Han åpnet munnen på en stor skrei, pekte og forklarte hvordan skoleelever i Nord-Norge tidlig lærer seg kunsten å skjære torsketunger og samtidig tjene seg noen lommepenger.

- De siste årene er skrei blitt et veldig kjent begrep i Tyskland. Folk flest vet kanskje ikke med en gang hva det er, men setter den rimelig raskt i sammenheng med Norge og torsk. Selv har jeg vært så fascinert av skreien at jeg viet den et helt kapittel i min aller første kokebok i 2002. To ganger har jeg vært i Lofoten, og da har jeg fisket selv, dessverre uten å få noen fangst, sier Cornelia Poletto.