Norge eksporterte sjømat for 6,6 milliarder kroner i juli. Det er en økning på 15 prosent eller 882 millioner kroner målt mot juli i fjor. Hittil i år er det eksportert sjømat for 49,2 milliarder kroner. Det er en økning på 24 prosent eller 9,5 milliarder kroner målt mot samme periode i fjor.

– Juli var en god sommermåned for norsk sjømateksport. Eksporten av laks og ørret kom på 5,1 milliarder kroner, som er en økning på 28 prosent fra juli i fjor. De gode lakseprisene kommer hovedsakelig av sterk etterspørsel kombinert med lavere volum. Selv om eksporten av klippfisk gikk ned i juli, var måneden preget av gode priser for både fersk og fryst torsk, sier Jan Ståle Lauritzen i Norges sjømatråd.

Name of Image

Laks og ørret øker

Det ble eksportert laks for 4,8 milliarder kroner i juli måned. Det er en økning på 25 prosent eller 965 millioner kroner fra juli i fjor. Hittil i år er det eksportert laks for 33 milliarder kroner, som er en økning på 27 prosent eller 7 milliarder kroner. Gjennomsnittsprisen for hel, fersk laks var i juli måned 66,40 kroner per kilo mot 43,96 kroner i juli i fjor. Polen og Frankrike var de største kjøperne av laks fra Norge i juli.

Name of Image

I juli måned ble det eksportert ørret for 342 millioner kroner. Det er en økning på 69 prosent eller 140 millioner fra juli i fjor. Hittil i år er det eksportert ørret for 2,3 milliarder kroner. Det er en økning på 97 prosent eller 1,1 milliard kroner fra samme periode i fjor. Hviterussland og Japan kjøpte mest ørret fra Norge i juli.

Name of Image

Opp for fersk- og fryst torsk

I juli ble det eksportert fersk torsk, inklusiv filet, for 72 millioner kroner. Det er en økning på ni prosent eller 6 millioner kroner fra juli i fjor.

Hittil i år er det eksportert fersk torsk, inklusiv filet, for 1,7 milliarder kroner. Det er en økning på 15 prosent eller 221 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Norge eksporterte fryst torsk, inklusiv filet, for 208 millioner kroner i juli. Det er en økning på 16 prosent eller 29 millioner kroner fra juli i fjor. Hittil i år har Norge eksportert fryst torsk, inklusiv filet, for 1,5 milliarder kroner. Det er en økning på 32 prosent eller 392 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Ned for klippfisk, opp for saltfisk

I juli ble det eksportert klippfisk for 221 millioner kroner, en nedgang på elleve prosent eller 27 millioner kroner fra juli måned i fjor. Hittil i år er det eksportert klippfisk for 1,9 milliarder kroner. Det er en nedgang på 12 prosent eller 258 millioner kroner fra samme periode i fjor.

I juli måned ble det eksportert saltfisk for 41 millioner kroner. Det er en økning på 13 prosent eller 5 millioner kroner. Hittil i år er det eksportert saltfisk for 937 millioner kroner. Det er en økning på 6 prosent eller 49 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Opp for sild, ned for makrell

I juli ble det eksportert sild for 204 millioner kroner. Det er en økning på 7 prosent eller 14 millioner kroner sammenlignet med juli i fjor. Hittil i år er det eksportert sild for 1,7 milliarder kroner. Det er en økning på 48 prosent eller 538 millioner kroner fra samme periode i fjor. Tyskland og Polen var de største markedene for sild i juli.

I juli ble det eksportert makrell for 50 millioner kroner. Det er en nedgang på 65 prosent eller 93 millioner kroner fra juli i fjor. Hittil i år er det eksportert makrell for 1,2 milliarder kroner. Det er en økning på 22 prosent eller 223 millioner kroner. Hittil i år har Sør-Korea og Japan vært de viktigste markedene for makrell. 

Nøkkeltall - norsk sjømateksport per måned