I en undersøkelse oppgir 7 av 10 nordmenn at de ønsker å spise mer sjømat enn de gjør i dag. Likevel faller sjømatkonsumet. Det var utgangspunktet for en debatt under Arendalsuka i forrige uke.

Nordmenns inntak av fisk og skalldyr fortsetter å dale. I 2015 spiste vi i snitt rundt 22 kilo sjømat per person her i landet. I fjor var tallet 18,96 kilo. Det er en nedgang på nærmere 15 prosent, viser beregninger basert på tall fra Flesland Markedsinformasjoner.

Hvorfor spiser nordmenn stadig mindre sjømat? Det var spørsmålet som arrangørene Sjømat Norge, Fiskarlaget, Fiskebåt, Råfisklaget, Norsk villfisk, Sildelaget og Pelagisk forening stilte under Arendalsuka. Til å besvare dette hadde de invitert politikere, Helsedirektoratet, Norgesgruppen og Sjømatrådet.

Foruroligende trend

- Sjømatkonsumet har falt jevnlig siden toppåret 2015. Det er foruroligende og en trend som vi må snu, sa Norden-direktør i Norges sjømatråd, Trym Eidem Gundersen.

Sammen med Linda Granlund, divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet, var han invitert til å innlede før den politiske debatten.

Sjømat er sunt

- Hva er et sunt kosthold, ville moderator Carina Olset Hovda vite.

- Det er i hovedsak plantebasert, men som inkluderer sjømat, grove kornprodukter og hvor det er en begrenset mengde rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter, svarte Linda Granlund.

- Hvorfor er det så viktig å spise sjømat?

- Fisk og skalldyr inneholder omega 3-fettsyrer, jod, vitamin D og proteiner av høy kvalitet, og det er mye dokumentasjon på at dette er bra for oss. Det viser blant annet positive effekter på hjerte- og kar-helsen hos voksne. Vi ser også at når gravide spiser fisk og sjømat i svangerskapet, har det en positiv effekt på den mentale utviklingen til barnet senere, sa Granlund.

Handlingsplan

For norske helsemyndigheter er fallet i sjømatkonsumet dyster lesning, all den tid de offisielle kostholdsrådene anbefaler alle å spise 300-450 gram fisk og sjømat i uken, hvorav 200 gram av dette bør være fet fisk.

- Hvorfor er det så vanskelig å få oss til å spise sjømat, undret Hovda.

- Det er et veldig godt spørsmål. Vi har en handlingsplan for bedre kosthold, hvor ett av målene er å øke sjømatkonsumet med 20 prosent basert på 2015-tall. Nå viser det seg at det har gått ned i denne perioden, så vi går i motsatt retning, svarte Linda Granlund.

70 prosent vil spise mer sjømat

Ifølge Trym Eidem Gundersen treffer sjømat på flere megatrender, som blant annet sunnhet. Han viste også til 70 prosent av nordmenn oppgir at de ønsker å spise mer sjømat enn de gjør i dag.

- Nordmenn vil spise mer fisk og skalldyr. Når de ikke gjør det, tror jeg prisen spiller en rolle. Vi ser at konsumet har falt mest for de dyreste sjømatproduktene, mens de rimeligere alternativene har en vekst, sa han.

Viktig samarbeid

- Hvordan bidrar Norges sjømatråd til å gjøre noe med det fallende sjømatkonsumet?

- Vi er veldig opptatt av dette temaet og har fått økte budsjetter de siste årene. Nå jobber vi tett sammen med sjømatnæringen, dagligvarehandelen og storhusholdningen, med et felles mål om å øke sjømatkonsumet. I tillegg har vi relansert godfisk.no og inngått samarbeid med friidrettsstjernen Karsten Warholm og flere matinfluensere. Disse kampanjene har hatt gode resultater.

Myndighetene ønsker innspill

Også Helsedirektoratet diskuterer sjømatkonsum jevnlig med matbransjen.

- Dagligvareleverandørene har vært flinke til å legge til rette for nye produkter som er enkle å tilberede. Det er likevel et gap mellom det man ønsker å gjøre, og det man faktisk kjøper i butikken. Vi som myndigheter trenger derfor gode innspill til hva vi kan gjøre for å snu trenden, sa Linda Granlund.

Oppfordrer til å servere fiskemåltider

Hun forklarte at Helsedirektorat også har noen virkemidler de kan bruke.

- Vi utarbeider blant annet retningslinjer som er førende, men som ikke er lovpålagte. I retningslinjene til barnehager, skoler og offentlige institusjoner oppfordrer vi til å servere fiskemåltider relativt ofte, forklarte Granlund.

Trenger matfaglig kompetanse

Hun pekte på at noen av barrierene til sjømat, er at den oppfattes som dyr og komplisert å tilberede.

- Det er en feilaktig oppfattelse om at fisken må være veldig mye billigere enn kjøtt for at vi skal spise det. Det er mulig å lage rimelige måltider med fisk og sjømat, men du må også ha kompetansen for å få det til. Jeg tror derfor at flere føler seg tryggere på å lage retter med kjøtt enn med sjømat. Det er synd, og det må vi få endret, sa Linda Granlund.