I hjertet av London ligger Storbritannias eldste college. Her er det høytid blant studentene når den norske sjømaten kommer på menyen. 

- Jeg skal bli den nye nakne kokken, smiler Finbar Galvin (19) ved Westminster Kingsway College i London. Kokkeskolen midt i London er den eldste i hele Storbritannia og den skolen som ga kjendiskokken Jamie Oliver grunntreningen som gjorde han kjent som The Naked Chef over hele verden.

Finbar står sammen med vennen Nahum Johal (20) på skolens grovkjøkken og bearbeider sild som skal anvendes i en sildesalat som serveres i skolens egen restaurant. Med en sylskarp kniv og tang renskjæres sildefiletene, før de ørsmå beinene nappes ut ett etter ett.

- Neste uke er det skandinavisk uke. Da står det sild og norsk skrei på menyen. Skrei er den beste fisken, men det er hard kamp for å få tak i den her i London. Vi er heldige som får bruke skrei i undervisningen, sier Finbar.

Elsker norsk sjømat: Avgangsstudenten Finbar Galvin (t.h.) og vennen Nahum Johal (20) ved Kingsway Collage i London vil ut i verden når studiene er ferdig. – Jeg vil jobbe mer med norsk sjømat og drar gjerne til Norge for å jobbe. Den skandinaviske maten er helt fantastisk, sier Galvin.
Avgangsstudenten Finbar Galvin (t.h.) og vennen Nahum Johal (20) ved Westminster Kingsway College i London vil ut i verden når studiene er ferdig.
– Jeg vil jobbe mer med norsk sjømat og drar gjerne til Norge for å jobbe. Den skandinaviske maten er helt fantastisk, sier Galvin (Foto: Geir Håvard Hanssen).

Elsker norsk sjømat

Rundt han står studentene tett. Noen fileterer flyndre, andre pakker sardiner i små vakuumposer før de legger kjølig. Finbar og Nahum har høye kokkehatter. Det viser at de er avgangselever som skal opp til diplomeksamen til våren etter tre år på skolen. Elevene på andre trinn har blå tørkler rundt halsen. Litt bortenfor står læreren Barry Jones. Han forklarer med tydelig stemme hvordan elevene skal jobbe.

- Vi fileterer fisken fra høyre mot venstre, ikke motsatt. Stemmen er bestemt, men glimtet i øyet skinner gjennom. Elevene adlyder sin mester og snur fileten.

- Og kniven må være skarp! Hvem har kvesset denne kniven, sier læreren og kaster et blikk over gruppen av håpefulle rundt arbeidsbordet.

- Jeg elsker å jobbe med norsk sjømat, sier Finbar, mens han bøyer seg over den lille sildefileten. Når jeg er ferdig på skolen skal jeg arbeide noen måneder i London før jeg reiser ut i verden. Jeg vil jobbe mer med norsk sjømat og drar gjerne til Norge for å jobbe. Den skandinaviske maten er helt fantastisk.

Pris for bærekraft

Westminster Kingsway College ligger bare et steinkast fra parlamentet og det kjente landemerket Big Ben i Westminster, i hjertet av London. Helt siden 1910 har de tatt imot kokkestudenter fra hele Storbritannia. Studenter som hotellene i verdensbyen griper tak i så snart de er ferdig med skolegangen. Skolen har flere ganger mottatt pris for å bruke bærekraftig sjømat i undervisningen.

- Norge har et godt rykte på bærekraft. De siste årene har det blitt mer fokus på bærekraft her i Storbritannia. Det er godt at Norge kan tilby bærekraftig sjømat. Om noen år vil alle be om det, mener Finbar.

Smak av sjøen

På et annet kjøkken står læreren Simon Stocker og tester ut menyen som elevene har foreslått for neste uke. På tallerken ligger et kritthvitt stykke norsk skrei, pent dandert med garnityr som løfter både smaken og den visuelle opplevelsen.

Kvalitetssikrer menyen: Det er elevene som lager menyene på Kingsway Collage. Læreren Simon Stocken kvalitetssikrer at smaken blir slik den skal være. - Alt vi legger på tallerkenen smaker av sjøen, sier Simon og viser frem hvordan den norske skreien serveres.
Kvalitetssikrer menyen: Det er elevene som lager menyene på Westminster Kingsway College. Læreren Simon Stocker kvalitetssikrer at smaken blir slik den skal være. - Alt vi legger på tallerkenen smaker av sjøen, sier Simon og viser frem hvordan den norske skreien serveres (Foto: Geir Håvard Hanssen).

- Alt vi legger på tallerkenen smaker av sjøen. Det er elevene selv som lager menyene vi skal bruke. Jeg kontrollerer at smaken blir bra og at kostnadene ikke blir for store. Vi må holde budsjettene, sier Simon før han spontant legger til.

- Jeg elsker kongekrabbe fra Norge! Vi brukte den under skandinavisk uke i fjor, men hvilken rett var de vi lagde…? Det husker jeg ikke. Det blir for mange retter. Her på skolen er det noe nytt hver dag.

Gnocchi: Når en komplett meny skal settes sammen er det mange elementer som må forberedes og tilberedes. Jamie Pike (17) har ansvaret for dagens tilbehør og lager Gnocchi, en blanding av poteter, mel og krydder som skal en snartur innom grytene før de serveres.

Gnocchi: Når en komplett meny skal settes sammen er det mange elementer som må forberedes og tilberedes. Jamie Pike (17) har ansvaret for dagens tilbehør og lager gnocchi, en blanding av poteter, mel og krydder som skal en snartur innom grytene før de serveres.(Foto: Geir Håvard Hanssen).

Menyen for skandinavisk uke ved Kingsway College Westminster

Amuse/Canapés

Smørrebrød of Rye Bread

Smoked Duck

Foie Gras

Picked Vegetables

Starter

Vodca Pickled Herring

Truffel Fir Potato Salad

Quails Egg

Brown Shrimp and Gherkin Dressing

Buttermilk and Horseradish Snow Granita

Soup Course

Ärtsoppa

Yellow Split Pea and Caraway Soup

Falukorv Sausage Dumplings

Fish Course

Grilled Skrei Cod

Fjord Trout Poppy Seed Fish Cake

Langoustine

Sea Vegetables

Langoustine Foam

Main Course

Roasted Loin of Venison

Latkes

Roasted Beetroot

Ginger Carrots

Kale

Bluberry Jus