Det sier sjømatutsending i Afrika, Trond Kostveit. I november arrangerer han tørrfiskseminar i Nigeria, og håper folk fra tørrfisknæringen blir med.

Selv om eksporten av tørrfisk til Afrika har vært svært god hittil i år, betyr ikke det at alt er problemfritt i tiden som kommer.

- Det er mørke skyer på horisonten når det gjelder markedsadgangen fremover. Det er nemlig cirka 40 prosent forskjell mellom parallell- og offisiell kurs på USD/Naira, og det fører til stor bekymring i hele næringen. I tillegg til svært dyr USD, er det også veldig vanskelig å skaffe hard valuta for å importere sjømat, som tørrfisk, sier Kostveit.

Inviterer til Lagos, Nigeria

Siden arbeidet med å bedre markedsadgangen har aldri vært viktigere, håper Kostveit at eksportnæringen ser behovet for å bli med på årets store tørrifskseminar i Lagos, Nigeria, 22.-24.november.

- Seminaret er for å rette fokus på markedsadgangen og vise betydningen av et godt samarbeid mellom Norge og Nigeria, sier Kostveit, og legger til at Nigeria er det største og viktigste markedet for norsk sjømat i Afrika. Norge har eksportert tørrfisk dit siden 1890-årene. Landet har om lag 200 millioner innbyggere, og det er forventet at befolkningen vil vokse til 440 millioner i 2050.

Tørrfiskopera fra Røst til Lagos

Tørrfiskoperaen, Querini. Foto: Martin Losvik

I tillegg seminarets faglige og politiske innhold, samt utflukt til lokalt tørrfiskmarked, blir det satt opp deler av tørrfiskoperaen Querini den 23.november.

- Formålet med å arrangere «Tørrfiskoperaen» er å løfte omdømmet til tørrfisk i Nigeria, noe som kan hjelpe prosessen med å få tørrfisk «av lista» på 44 produkt som har dårligere markedsadgangen til Nigeria, forklarer Kostveit.

I tillegg blir det underholdningsinnslag fra en lokal gruppe, som med sang og dans skal formidle litt av historien om hvordan den norske tørrfisken kom til Nigeria, og hva den betyr for lokalbefolkningen.

- Ønsker noen å bli med oss på dette viktige seminaret, så ligger all reiseinfo på Sjømatrådets nettsider, avslutter Kostveit.

Program:

Mandag 22/11: Ankomst til Lagos. Interne møter med tilreisende eksportører.

Tirsdag 23/11: Internmøte med tilreisende eksportører. Besøk til lokalt fiskemarked.
Oppføring av utdrag av tørrfiskoperaen fra Røst, med norske og afrikanske musikere.

Onsdag 24/10: Faglig sjømatseminar med eksportører og en stor gruppe lokale importører, hoteller og restauranter.