En gammel gitar og en morken plankebit er viktige ingredienser i historien om den norske klippfiskeksporten til Brasil
Historien startet da seilskuta Nordstjernen la til kai i Rio de Janeiro i 1842. Skuta var lastet med klippfisk fra Norge. Med det ble Nordstjernen det aller første norske skipet som fraktet norsk klippfisk til sultne brasilianske immigranter.
I dag er norsk klippfisk blant de mest populære i Brasil. Men hva har gamle gitarer og morkne plankebiter med historien å gjøre?

På veggen i den ærverdige gitarbutikken "Del Vecchio" i São Paolo i Brasil pleide det å henge en litt morken plankebit som det sto "Ålesund-Norge" på. Plankebiten stammet fra en gammel klippfiskkasse. På grunn av kassene ble både gitarene og den norske klippfisken viden kjent for sin høye kvalitet. 

Foto: Stian Olsen

I 2024 er det 202 år siden Brasil ble en selvstendig stat, etter flere hundre år med portugisisk styre. Det er nesten like lenge siden, nærmere bestemt 182 år, at den kommersielle handelen mellom Norge og Brasil så dagens lys.  

I dag er Brasil Norges desidert viktigste handelspartner i Latin-Amerika. Det hele startet med klippfisk. Og med kaffe. 

I dag er Brasil også Norges nest største klippfiskmarked. I 2023 eksporterte Norge over 19 000 tonn klippfisk til Brasil. Verdi: mer enn 1,3 milliarder kroner. Samtidig er Brasil det landet vi importerer mest kaffe fra, rundt 14 -15 000 tonn per år ifølge Statistisk sentralbyrå. 

Foto: Sjømatrådet

Klippfiskeksport fra Norge til Brasil de siste fem årene, fra 2019 -2023. Grafen viser både den totale eksporten av klippfisk og eksporten av klippfisk av de enkelte hvitfiskartene. 

Hellig bacalhau 

Klippfiskkassene skulle bli viktige for suksessen både til noen av Del Vecchios gitarer og til norsk klippfisk i Brasil. For å skjønne hvordan det har seg, må man grave dypt ned i historien. Men først: 
Norsk klippfisk er en svært viktig del av brasilianske tradisjoner og matkultur. "Bacalhau" som de kaller den, hører spesielt med til feiring, høytid og fest, når familie og venner samles for å hygge seg rundt et felles bord. For mange er den nærmest hellig, slik som denne unge personen fra São Paolo uttrykker det: