Mange brukte starten på nyåret til å forhandle om nyttårsforsett med oss selv og andre. 
Og som alltid sto ønsket om å spise sunnere høyt. Og det sto ikke på lysten – en måling utført av InFact i januar viste at hele 7 av 10 nordmenn ønsker å putte i seg mer mat fra havet. 

Men historien viser som oftest at nyttårsforsetter og fersk endringsvilje dessverre vil møte motbør etter hvert som året går. Og da må noen hjelpe til på veien – i form av å friste sansene, lommeboken, gjerne begge deler.

Derfor er løsningen for at du lettere skal kunne holde på forsettene og spise sjømat hele året såre enkelt: Vi skal samarbeide enda mer. En samlet norsk sjømatnæring, myndigheter, forskere, dagligvarekjeder – og oss i Sjømatrådet. 

Frist med fisk, ikke pisk

Vi tror det må arbeides enda mer med innovasjon. Unge og nysgjerrige ganer krever nye og spennende produkter som pirrer smaksløkene, som fordrer teknologiske løsninger som gir enda bedre holdbarhet, slik at vi samtidig kan redusere svinnproblematikken i butikk. 

Fisken må dyttes frem i butikken, tidlig under handleturen. Vi må fylle hyllemeter etter hyllemeter, og sette sjømaten sammen med annen middagsmat – det er jo ikke en sidekategori? Vi må sette forbrukeren i sentrum og spørre oss: Hva skal til for å gjøre det lettere å velge, lykkes med, og begeistre med fisk – enda oftere?

Da er det gledelig at en rekke butikkjeder smalt til med priskutt på fisk – så fikk brukt januardagene til å øve oss på å kjøpe, tilberede og spise mer sjømat. For vi har jo lyst.

Et tiår med nedgang  

Likevel har det norske sjømatkonsumet falt med 15 prosent det siste tiåret. Og selv om Helsedirektoratet anbefaler et ukentlig inntak på 300–450 gram fisk, spiser Ola og Kari Nordmann kun 230 gram per uke. Vi tåler selvsagt en påminnelse fra myndighetene om hva som er lurt å spise. Men pliktløp som kostråd er ikke nok i seg selv. Det er vanskelig å la seg piske inn i fristelse.

Borte bra, hjemme nest best? 

For hvordan har deg seg at verdens største nettoeksportør av sjømat ikke forsyner seg mer av eget matfat? Sjømaten fra Norge er høyt ettertraktet verden over, i form av klippfisk i Portugal, makrell i Asia og laks i Spania, for å nevne noen.

2024 bør på atter en ny eksportrekord for norsk sjømat - 175,4 milliarder kroner. Over 60 ulike arter finner frem til drøye 150 land, et volum som tilsvarer 38 millioner sjømatmåltider - hver eneste dag! Grunnene til de store tallene er mange: Verden trenger mer mat og stadig flere ønsker å kjøpe norsk sjømat, som er sunt, godt og klimavennlig.

Fremtiden ser lys ut for Norges nest største eksportnæring. Et lite skjær i sjøen er det dog; Vi nordmenn spiser stadig mindre fisk. Når vi passerer fiskedisken tomhendt, går vi også forbi verdiskaping, distriktsutvikling og selvforsyning.

Hva har skjedd – og hvordan skal vi få nordmenn til å tenke på fisk med stolthet, glede og nytelse?

Å sette halen på prisen

For det er ikke så underlig at flere velger bort enkelte fiskemåltider. Dyrtid og svekket kjøpekraft har gjort oss alle langt mer prisbevisste, i alle fall i hverdagen. Og det er som hverdagsmåltid fisken som oftest velges. Så når «pris» har gått forbi «smak» som det viktigste kjøpskriteriet, får følgende tall store konsekvenser for nordmenns handle- og spisevaner:

Fisk og sjømat har hatt en prisøkning på 51 prosent de siste ti årene, mot 27 prosent for andre matvarer. Årsakene er flere, men fisk selges på verdensmarkedet og med økt etterspørsel og svak krone, oppleves dessverre prisen vi betaler for et fiskemåltid i Norge som høy. Og nordmenns favorittfisk, laks, har økt enda mer enn gjennomsnittsfisken. 

Flere har tatt til orde for sunn skatteveksling, som vil kunne gi forbrukerne insentiv til å velge både mer fisk og grønnsaker – bokstavelig talt en gulrot, fremfor den kjedelige pisken. 

Helt uten status – det går ikke!

Samtidig må det trolig en holdningsendring til. Middagsvanene er i endring med sterk innflytelse fra alle verdenskjøkken, men fisken ligger igjen i butikkhyllen, utenfor vårt nye middagsrepertoar, og det må vi gjøre noe med. 

Fisken må kunne klare å opparbeide seg heltestatus også på hjemmebane. Vi har klart det på «bortebane», ute i den store verden – med god grunn: Det smaker godt, er sunt og et klimavennlig alternativ. 

Og dersom vi vil gjøre mer rasjonelle valg i butikken er det greit å huske at fisk er viktig for AS Norge – et godt fiskekonsum gir arbeidsmuligheter og bolyst langs den langstrakte og vakre norskekysten, og bidrar rikelig med eksport- og skatteinntekter.

Hvordan dempe suget?

Det er enkelt: Spis den fisken du har lyst på! Det tar tid å endre vaner. Derfor skal Sjømatrådet forsøke å friste deg med havets mange delikatesser hele året. Vårt bidrag skal være et stadig mer inspirerende og fristende Godfisk-univers. Vi skal gi deg oppskrifter og bilder, kunnskap og informasjon som gjør enda flere nordmenn i stand til å leve ut egne sjømatfantasier. Sjømat gir enkle, sunne og raske løsninger til både hverdag og fest. Prøv det!

Først publisert i Nationen 6.2.2025