Lutefisk sto ikke på julemenyen hjemme hos oss da jeg vokste opp, og jeg må ærlig innrømme at jeg er en av dem som hadde et anstrengt forhold til lutefiskens dissende konsistens. Men det var kun til jeg en vakker dag som voksen fikk smake riktig tilberedt lutefisk.
Nå er jeg lutefiskelsker!
Sånn sett er jeg et typisk eksempel på den norske lutefisk- spiseren: En god del unge dropper lutefisken, men med stigende alder blir det stadig flere lutefiskelskere..
I en fersk undersøkelse Ipsos har utført for Godfisk sier 6 av 10 i aldersgruppen under 40 år at de aldri spiser lutefisk. Blant de mellom 40 og 60 år har andelen sunket til under 5 av 10, og hos de som har bikket 60 år er det bare 3 av 10 som sier de aldri spiser den tradisjonsrike retten.
Men det betyr ikke at lutefiskelskerne er en utdøende rase. Riktig nok er det de med gråstenk i håret som spiser mest, men mye tyder på at den yngre generasjonen får smaken på lutefisk etter hvert som de blir eldre. Det understøttes av tall fra Nielsen og Flesland som viser hvor mye lutefisk som selges til norske butikker og restauranter.
Vi spiser litt mindre enn for ti år siden, men siden 2018 har tallene holdt seg noenlunde stabile på rundt 2000 tonn i året.
Spørsmålet er likevel: Er det mulig å få flere, og gjerne flere unge, til å spise lutefisk?
Jeg tror svaret er ja, både basert på mine egne erfaringer og på undersøkelser. De fleste av de som aldri spiser lutefisk sier nemlig det er fordi de ikke liker lukten, smaken eller konsistensen – nettopp slik jeg selv ville sagt det før jeg ble godt voksen. Mye av løsningen handler om kunnskap. Kunnskap om tilberedning. For riktig tilberedt lutefisk har en nydelig smak av umami og en konsistens nesten som kamskjell. Hvem er det som ikke liker det?
«Jeg har nesten aldri opplevd at noen ikke liker lutefisk når de får servert kvalitetsfisk med godt tilbehør på tradisjonelt vis». Det sier Jørn Lie som er kokk, restauratør og innehaver av den tradisjonsrike restauranten Gamle Raadhus i Oslo. Hvert år serverer han rundt 11 tonn lutefisk i løpet av julebordsesongen. Han har «omvendt» mang en lutefiskskeptiker bare ved å overtale dem til å våge å smake.
Nå kan jo Jørn Lie faget sitt. Han vet hvordan den tørkede, lutede og utvannede fisken skal tilberedes slik at resultatet blir perfekt. Det føles nok ikke like enkelt for hjemme- kokken som har endt opp med en skjelvende geléklump på julefatet. Men det er egentlig ganske enkelt å lykkes med lutefisken, og nettopp det er et viktig budskap når Godfisk og Sjømatrådet i førjulstiden samarbeider med matinfluensere som Fru Timian og Sultne gutter. Målet er å spre kunnskap og gode tips (mye handler om salting av fisken), oppskrifter, masse inspirasjon og lutefisk-glede. Det glade budskap spres på nettet, på sosiale medier og på Godfisks egne nettsider.
Kåring av «Årets lutefiskelsker» er et annet lutefisk-tiltak der Godfisk/Sjømatrådet bidrar. Kåringen foregår på nevnte Jørn Lies restaurant Gamle Raadhus, og den som får hedersprisen er gjerne en kjent person som:
a. selvfølgelig elsker lutefisk
b. gjør en innsats for å inspirere andre til å gjøre det samme
I år er det Fru Timian som kan smykke seg med tittelen «Årets lutefiskelsker». I fjor var det Per A. Borglund. Borglund har vært mangeårig redaktør av Aftenpostens matmagasin «Mat fra Norge», Han har skrevet utallige artikler om lutefisk og tørrfisk, og spiser lutefisk minst 30 ganger i året. Han tar seg gjerne en bit til frokost også.
«Det var ingen ledige badekar i min barndomsbygd før jul. De var forbeholdt lutefisk», kan den nå pensjonerte redaktøren fortelle.
Med tanke på at Borglund vokste opp i Innlandet på 60-tallet, i en bygd langt fra kysten, er det unektelig litt merkelig at nesten alle lagde og spiste sin egen lutefisk til jul. Men slik var det før. Julelutefisken var svært utbredt over store deler av landet. Allerede på 1600-tallet reiste for eksempel folk fra Hedmarken til Rørosmart`n for å sikre seg julemiddagen. Der byttet de til seg tørrfisk med folk som kom nordfra.
«Nå har vi vaska gølvet og vi har børi ved, og vi har hengt opp fuglband og vi har pynta tre», sang Alf Prøysen. Han var fra Hedemarken. Det er mye mulig at det var lutefisk som sto på menyen på julaften hjemme hos vår kjente og kjære visesanger.
Nå har vel også de fleste av oss fått «vaska gølvet og pynta tre». Så gjenstår det å se hva som står på menyen og ligger under treet når julefreden senker seg i de tusen hjem. Et av mine ønsker i år er at enda flere nyter lutefisk til jul.
Riktig god jul!
Kronikken ble først publisert hos Fiskeribladet 23.12.2024