Jeg heier på all innovasjon og nylanseringer av produkter innenfor laksekategorien. 

FORNØYD: Vidar Olsen (t.v.) og Henning Beltastad. Foto: Anders Furuset/IntraFish.no
FORNØYD: Vidar Olsen (t.v.) og Henning Beltastad. Foto: Anders Furuset/IntraFish.no

Laksebransjen skiller seg ikke fra andre bransjer innenfor FMCG (dagligvarer) som domineres av kjente selskaper som Coca Cola, Unilever og Procter & Gamble. Disse selskapene har fått en dominerende posisjon takket være et enormt fokus på innovasjon og markedskommunikasjon. Derfor skal alle vi som heier på laksen heie på SALMA når de lanserer sin RAW, vi skal heie på Marine Harvest når de lanserer sine produkter under mernavnet Olav`s og det samme skal vi gjøre når Lofoten lanserer sin sushilaks.

På samme måte som jeg heier på lanseringene til de andre selskapene heier jeg på Gladlaks, som NorgesGruppen og Lerøy lanserte denne uken. I motsetning til noen av uttalelsene i etterkant er jeg sikker på at også denne lanseringen vil bidra til å styrke laksekategorien. Først og fremst gjennom etablering av en merkevare hvor de har gjort tydelige valg på hvilke lovnader de gir de konsumentene. Dernest fordi de også i sine lovnader setter fokus på en av de store mytene om laks og antibiotika. Alle vi som jobber i næringen vet at under én prosent av laksen behandles med antibiotika, noe som er lang under hva som er tilfellet for all annen industriell matproduksjon. Det er en styrke som gjelder hele den norske lakseproduksjonen. Det er imidlertid en kjensgjerning at alt for mange norske konsumenter tror det motsatte. Mange tror norsk laks er full av antibiotika. Det er blitt en feilaktig myte og det er derfor et godt trekk å innarbeide dette som en produktlovnad på samme måte som andre merkevarer har andre lovnader. Å garantere at ens eget produkt ikke inneholder antibiotika er ikke det samme som å si at alle andre sine produkter gjør det. Det er derimot en lovnad til konsumenten om at det spesifikke produktet garantert ikke inneholder antibiotika. Vi ser allerede i sosiale medier at denne lovnaden er i ferd med å endre argumentasjonen blant motstanderne av oppdrett som nå snakker om andre ting enn antibiotika.

Det er vanskelig å se hvordan for eksempel Matprat.no, som en generisk aktør har vært negativ for utviklingen av kjøttbransjen i Norge. Etter mitt syn har vi i laksenæringen en lang vei å gå før vi har tatt igjen kjøttbransjen når det kommer til merkevarebygging.

Betyr nye differensierte produkter at tiden for verdens best kjente «nordmann», den norske laksen, er over? Svaret på det er definitivt nei. For Norsk laks er det en styrke at det finnes sterke merkevarer som Gladlaks, Lofoten, Salma og Olav`s. Det de har til felles er at de bygger en merkevare på den norske laksen som representerer det beste av norsk kompetanse, natur og struktur (mattrygghet og bærekraft). Det hevdes med jevne mellomrom at det er et motsetningsforhold mellom jobben for å bygge omdømmet og posisjonen til norsk laks og bedriftenes egne merkevarer. På samme måte som at antibiotika-myten feilaktig har fått fotfeste, er det svært uheldig om en slik myte får etablert seg. Det er vanskelig å se hvordan for eksempel Matprat.no, som en generisk aktør har vært negativ for utviklingen av kjøttbransjen i Norge. Etter mitt syn har vi i laksenæringen en lang vei å gå før vi har tatt igjen kjøttbransjen når det kommer til merkevarebygging.

Jeg er skråsikker på at innovasjon og nye produkter vil bidra til å gi norsk laks en enda sterkere posisjon i fremtidens marked. Jeg heier på aktører som lanserer nye produkter med tydelige lovnader til ballets dronning, som er konsumenten. Med det som utgangspunkt mener jeg at dette har vært en super uke for alle som er glad i norsk laks.

 SKREVET AV: Bjørn-Erik Stabell