Portugal er ett av verdens mest fiskespisende land. Nå har de for alvor kastet sine øyne på den norske laksen, skriver Norges sjømatråds fiskeriutsending i Portugal.
Av Johnny Thomassen, Sjømatrådets utsending til Portugal. En versjon av denne artikkelen ble først publisert i iLaks, tirsdag 28. november 2017.
I verdensmålestokk er det få land som spiser mer fisk enn portugiserne i året (ca. 55 kilo per innbygger). For å tilfredsstille denne enorme appetitten trenger de hvert år 600.000 tonn fisk. Siden de selv bare klarer å fiske rundt 200.000 tonn, må så mye som 400.000 tonn importeres.
Historisk er Norge en av de største bidragsytere til det portugisisk fiskemarkedet. I 2016 eksporterte vi i overkant av 62.000 tonn sjømat til Portugal. En stor andel av dette var torsk. Det er spesielt klippfisken fra Norge som har tatt portugiserne med storm. Den er veldig populær i den kjente klippfiskretten bacalao, som har sin opprinnelse i Portugal. Dette er også den tradisjonelle julematen i de fleste hjem.
Hva så med den norske laksen? Siden den ble introdusert i det portugisiske markedet på begynnelsen av 90-tallet, har den fått en viktig plass i landets gastronomi og er blitt en svært ettertraktet fisk. Vi ser at sushitrenden har slått an, og bare i Lisboa er det nå mer enn 100 sushirestauranter. Flere av dem tilbyr kun laks på menyen, fordi mange portugiserne ikke liker å spise andre fiskeslag i rå form.
Etter klippfisk, tunfisk, lysing og blekksprut er laks nå den femte mest spiste fiskearten i Portugal. I en nylig publisert forskingsrapport konkluderes det med at portugiserne har et stort og differensiert konsum av sjømat, som omfatter både fisk, skalldyr og skjell. Den samme rapporten peker også på at det skjer en forandring fra tradisjonelle retter (for eksempel klippfisk) til mer enklere retter som sushi der laksen har en sterk posisjon.
Den økende interessen for laks kan også sees i sammenheng med inntoget av japanske mattradisjoner. En av de mest kjente sushikokkene i Portugal, Paulo Morais, gir også kurs og opplæring i sushikunsten. Han anbefaler laks, både fordi det er godt, men også fordi den kan kombineres smaksmessig med frukt og fordi det er sunt.
Fiskeriutsending til Portugal, Johnny Thomassen. Foto: Norges sjømatråd/Lars Åke Andersen.
Laks er blitt en representant for såkalte «moderne konsumvaner». Nå ser vi at supermarkedene overtar mer og mer av funksjonen til de tradisjonelle markedene, og de tilbyr gjerne laksen som skinn- og benfrie fileter, et produkt som har slått veldig godt an. En konsumstudie fra 2016 viser at hele to millioner husstander i Portugal hadde kjøpt laks minst en gang i løpet av året. Den skinn- og benfrie filetvarianten er med sin appellerende farge og tiltrekkende form også blitt populær blant barn og er godt egnet til skolemat.