Tørrfisken sto i fokus da startskuddet gikk for oppkjøringen til kokkekonkurransen Årets Kokk i Lofoten denne uken. 

Den tradisjonsrike råvaren spiller hovedrollen i Årets Ganefryd, som er en delkonkurranse av Årets Kokk, der fem av Norges stjerneskudd på kokkehimmelen konkurrerer om en plass i den prestisjetunge internasjonale Bocuse d’Or konkurransen i Lyon.

I begynnelsen av april møttes de fem Årets Kokk-kandidatene i Svolvær for første camp i oppkjøringen mot Årets Kokk 12. september. Tema for store deler av oppholdet var tørrfisk fra A til Å. På campen i Lofoten fikk kokkene lære den stolte tradisjonen bak produktet og konkurrerte om å tilberede beste tørrfiskrett.

Under workshop med kokk Roy Magne Berglund på Ballstad ble kandidatenes første internkonkurranse avholdt. Kokkene konkurrerte om å tilberede beste tørrfiskrett med 45 minutter til rådighet.

- Det jeg ser etter, er den kokken som klarer å best få fram smaken av tørrfisk i sin rett. Det gjelder å få frem den unike smaken, og ikke alt rundt, selv om det selvfølgelig må være noen gode sauser og gode garnityrer til, sier faglig ansvarlig for konkurransen Gunnar Hvarnes.

tørrfiskrettKreativitet og godt håndverk preget fem solide retter, og til slutt var det Øyvind Bøe Dalselv  fra Statholdergaarden i Oslo som gikk av med seieren for sin rett.

De fem kandidatene ble offentliggjort 20. mars og består av Filip August Bendi, Sandnes (2. Etg. N.B. Sørensen, Stavanger), Christian Andre Pettersen, Bodø (Mondo, Sandnes), Rasmus Johnsen Skoglund, Bodø (AMJ Management, Bodø), Geir Magnus Svae, Lardal (Bølgen & Moi, konsern) og Øyvind Bøe Dalelv, Bodø (Statholdergaarden, Oslo).