Krig, kriser og inflasjon, hvordan påvirker det sjømatnæringen og forbrukerne? Det er noe av hva den nye trend-rapporten til Sjømatrådet har sett nærmere på. Les hele rapporten hos seafood.no

Krig, kriser og inflasjon, hvordan påvirker det sjømatnæringen og forbrukerne? Det er noe av hva den nye trend-rapporten til Sjømatrådet har sett nærmere på.

Nå er den tredje Top seafood Trends ute på seafood.no, og denne gangen har analytikerne til Sjømatrådet fordypet seg noen svært relevante tema for sjømatnæringen.

- Denne rapporten er svært dagsaktuell, og inneholder viktig innsikt – som for eksempel hvordan forbrukere påvirkes av kriser. Det er nyttig å få en innføring i de kjøpsendringene som skjer når det er krig, inflasjon og krise, sier Lars Moksness, forbrukeranalytiker hos Sjømatrådet.

Han har også sett på hvordan tidligere kriser forandret forbrukernes adferd.

- Vi ser tydelig at krig og inflasjon har gjort så folk går over til billigere produkter. Det er store endringer i kjøpemønster dersom man sammenligner med 2019, sier forbrukeranalytiker Thomas Jakobsen.

Effekter av pandemien

Videre har analytikerne sett på endringen i kjøpemønster for forbrukerne, da særlig med fokus på før og etter pandemien.

- Det er tydelig at pandemien har forandret både hjemme- og utekonsum, og vi valgte derfor å sjekke pandemieffekten på hjemmekonsumet i en rekke europeiske land, fortsetter Jakobsen.

Oppdatert på teknologisk utvikling

Men for å få produsert og levert den maten folk er villig til å betale for, trengs det teknologi, så dette er også noe analytikerne presenterer i den ferske rapporten. Analytikerne mener det er viktig å være oppdatert på teknologisk utvikling – noe som har vært et kjennetegn for den norske sjømatindustrien.

- Med tanke på den raske utviklingen innen teknologi og AI, er komplimentering avgjørende for en videre suksess fremover. Dette vil føre oss ett skritt foran våre konkurrenter, men vil også sette oss i en mer gunstig stilling til å møte kravene knyttet til bærekraft, sier Moksness.

Sjømatnæring og sosial bærekraft

Til tross for økonomiske kriser, er ikke forbrukere kun opptatt av pris på maten de handler inn, de er også engasjert i sosial bærekraft – og dette er noe Marte Sofie Danielsen har inkludert den nye trend-rapporten.

- Enkelt forklart handler det om likeverd og rettferdig behandling av mennesker. Her er det viktig at sjømatnæringen ser ansvaret sitt og ikke bare fokuserer på profitt, men bidrar på rett måte, eksemplifiserer hun.

Tematikken er spesielt viktig nå, for Åpenhetsloven ble innført for kun ett år siden, og det har fått følger for hele bransjen.

- Det blir spennende å se på årsrapportene til bedriftene, for har de klart å implementere dette? Generelt kan man si at arbeiderne i Norge har det bra, men er alt like bra nede i verdikjeden?

Sjømatnæringen under lupen

Sosial bærekraft inkluderer også HMS, dødsfall og sikkerhet, noe som er svært viktige punkt for norsk sjømatnæring.

- I arbeidet med rapporten har jeg sett på undersøkelser som er gjort på sjømatnæringen, for det er blant annet en visjon om null dødsfall, sier Danielsen.

- Dessvere er vi ikke der enda, kommenterer den nye direktøren for Innsikt hos Sjømatrådet, Børge Lotre, som legger til at rapporten er åpen for alle, og han håper så mange som mulig tar seg tid til å bli oppdatert.

- Vi er heldige som har kunnet inkludere ekspertkommentarer fra vår bransje. Vi har også fått hentet inn erfaringene til de som utfører banebrytende arbeid med for eksempel likestilling for kvinnelige fiskere her i Norge, avslutter Lotre.