Den populære klippfiskfestivalen i Portugal hadde 180 000 besøkende, og norsk klippfisk var hedersgjesten.

- En hel dag var satt av til den norske klippfisken, for den var festivalens offisielle gjest, sier sjømatutsending i Portugal, Johnny Thomassen.

Han forteller at klippfiskfestivalen er en stor og årlig begivenhet som finner sted i Ilhavo, 80 kilometer sør fra Porto.

- Ilhavo har i århundrer vært sentrum for den portugisiske torskefiskflåten, og er det fremdeles den dag i dag. Dette er kommunen hvor flest klippfiskprodusenter hører hjemme, forklarer Thomassen.


Norsk opphav og norsk kokk

Sjømatrådet hadde med seg kokken Christine Øvrebø. På festivalen hadde hun showcooking for festivaldeltakere, og hun lagde lutefisk med moderne vri. Foto: Norges sjømatråd

Å få være hedersgjest i en så stor folkefest, er viktig. Festivalen varte i fem dager og hadde 180 000 gjester. Sjømatrådets stand med norsk klippfisk, kalt Bachalhau da Noruega, var godt synlig.

- Klippfiskfestivalen er en betydningsfull arena å være synlig på. Klippfisken er nasjonalretten til portugisere, og da er det viktig at vi forteller dem om vårt norske kvalitetsprodukt. Vi informerte festivaldeltakerne om bærekraft, opphav, ansvarlig forvalting og fiske, våre rene, klare farvann og den felles klippfiskhistorien vi har med portugiserne.

Thomassen hadde også med seg kokken Kristine Øvrebø som hadde showcooking med norsk vri. Hun serverte lutefisk, brunost og potetlefse.

Godt synlig i portugisiske medier

På grunn av pandemien har den populære festivalen vært utsatt i tre år. Dermed var både journalister og politikere godt representert da klippfisken endelig kunne feires igjen.

- Siden Norge var hedersgjester i år, fikk norsk klippfisk bred mediedekning i både radio, TV og aviser. I tillegg var vi offisielt representert ved statssekretær Vidar Ulriksen og ambassadør Tove Bruvik Westberg, avslutter Thomassen.