Det svenske kronprinsesseparet og det norske kronprinsparet fikk smake det aller beste av norsk sjømat da de deltok på en stor mottagelse for svensk og norsk næringsliv i Stockholm i denne uken.

Norges sjømatråds Norden-direktør, Trym Eidem Gundersen, tok imot DD.KK.HH Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel, DD.KK.HH Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit, administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli, og Norges ambassadør til Sverige, Aud Kolberg. De ble deretter geleidet bort til bordet der kjøkkensjef Karl Ljung og hans kollega Douglas Fagerman presenterte menyen for dem.

Høy kvalitet på maten

Her fikk de prominente gjestene blant annet smake på reker, sjøkreps, laks, torsk og hummer, og ifølge Gundersen fikk den norske sjømaten veldig mye ros.

- De var nysgjerrige og stilte mange spørsmål og ga tydelig uttrykk for at de likte det de fikk servert, sier han.

- Hva betyr det for norsk sjømat å være på menyen under en slik mottagelse?

- Mat er en viktig del av totalopplevelsen. Å få presentere innovative sjømatretter fra Norge med en så fantastisk kvalitet, gir stolthet og er et viktig utstillingsvindu for norsk sjømat. Jeg må rose Karl Ljung og hans stab på kjøkkenet. De gjorde en fenomenal jobb med å komponere en meny med lekre råvarer og magiske smaker.

700 til stede

Det var den norske ambassaden i Stockholm og Norges sjømatråd som arrangerte mottagelsen. Den var en del av programmet i forbindelse med det offisielle besøket til det norske kronprinsparet i Sverige. Her var også en rekke norske og svenske næringslivsaktører til stede.

Administrerende direktør hos den norske rekeprodusenten Stella Polaris Norway, Christian Nordahl, var en av de over 700 som deltok på mottagelsen på Norra Latin i Stockholm mandag kveld.

Liker Sjømatrådets Sverige-satsing

- Sverige er ett av våre største markeder, så for oss er det viktig at sjømaten får en sentral posisjon på en slik mottagelse. Når den blir presentert på en så utsøkt måte som her, forsterker det inntrykket og forståelsen av at Norge er en av verdens største sjømateksportører, sier Nordahl.

På Sverige-reisen sto også et butikkbesøk og et møte med Norges sjømatråd på programmet.

- Vi likte veldig godt å høre at Sjømatrådet skal øke satsingen på reker, laks og torsk i Sverige. Det er både kjempebra og viktig for oss, sier Christian Nordahl.

Stort marked

I 2021 eksporterte Norge 60.000 tonn sjømat til Sverige, til en verdi av 3,9 milliarder kroner. Det er gjør markedet til ett av de største for norsk sjømat. Verdimessig er det norsk laks som troner på toppen, etterfulgt av reker og torsk.

Kategorisjef Markus Pettersson i Dagab, som er en del av konsernet Axfood, var også til stede på Norra Latin. Dagab er en stor innkjøper av norsk sjømat. Laks er størst, men de importerer også sild, torsk og reker fra Norge.

Viktig arena

- Det er liten tvil om at dette er en viktig arena. Det var god stemning, og jeg hadde gode samtaler med bransjekolleger. De gjestene som jeg snakket med, var også godt fornøyde med denne kvelden.

- Hva tror du en slik mottagelse betyr for norsk sjømat?

- Det er vanskelig å si, men det er en fin mulighet til å vise seg frem for et bredere marked.

- Hva synes du om den norske sjømaten som ble servert?

- Maten var veldig god. Min favoritt var nok tacoen med sjøkreps, men «buns med reker og hummerrøre» smakte også svært godt. Det er vanskelig å ikke like maten når den er laget med så fine råvarer.

Se video fra mottakelsen på facebook.