Historien om grilling starter for ca 400 000 år siden når ilden ble oppfunnet. De eldste ildstedene kommer fra Kina og er funnet ved byen Zhoukoudian. Om det er dette området som er arnestedet for grilling skal ikke jeg ha noen formening om, men at grilling er blitt en folkesport i mange deler av verden er jeg derimot ikke i tvil om.

 


Grillet laks med mangosalat og mange andre oppskrifter finner du på godfisk.no
Foto: Esten Borgos

Selv om danskene og amerikanerne slår oss er nordmenn blant de som griller mest i verden. Bildet av en tennveskeosende kullgrill er imidlertid sterkt overdrevet siden vi nordmenn er best i verden på gassgriller. De neste årene skal den norske laksen ta opp kampen om en naturlig plass på grillen rundt omkring i verden. Derfor lanserer vi i disse dager ulike grillaktiviteter rundt omkring i verden.

I Norge vil du se laks på grillen i programmet «sommer i dyreparken». Du vil også finne masse inspirasjon på ulike digitale kanaler og selvsagt på godfisk.no. Min personlige grillfavoritt er en teriyakimarinert laks med denne mangosalaten:

http://www.godfisk.no/Oppskrifter/Norge/Grillet-laks-med-mangosalat

Dette er kanskje noe av det beste jeg vet.

I Sverige er grilling stort. Da jeg bodde i Stockholm gikk vi ofte ut i en av de mange flotte parkene i byen og grillet. Selv om jeg ikke jobbet med sjømat på det tidspunktet grillet vi ofte laks, rett og slett fordi det er lett å gi laksen ulike smaker slik at alle fikk et middagsmåltid med sin favorittsmak.  Det var lett å finne inspirasjon. Svenskene er eksperter på å grille den norske laksen med et utall ulike smaksvarianter.

Jeg har flere favoritter men disse tre variantene anbefaler jeg dere alle å teste ut i løpet av sommeren:

http://www.norskfisk.se/Recept/Sverige/Grillad-laks-med-tre-sorters-rub

Amerikanerne er etter danskene de som griller mest i verden. De har et lavt konsum av sjømat, men den soleklare favorittfisken er laks. Dette gjør USA til verdens største marked for laks. Posisjonen til grill og laks i USA gjør at det er kommet et utall av inspirerende oppskrifter.

Dette er en oppskrift som jeg skal teste ut i løpet av sommeren:

http://www.salmonfromnorway.com/Recipes/USA/Grilled-Sukiyaki-Style-Norwegian-Salmon-with-Asparagus-Salad

Det eldste ildstedet i verden er som nevnt tidligere i Kina. I Spania ved Santander finner vi de eldste ildstedene i Europa. Om det er dette eller de lange varme sommerdagene som gjør at spanjolene elsker å grille skal jeg ikke ha for mange meninger om. Det jeg imidlertid vet er at jeg digger grillmat i Spania. De rene og enkle smakene dominerer noe som virkelig stiller store krav til gode råvarer. Spania er et av de raskest voksende markedene for Norsk Laks og det er naturlig at vår laks også har fått en betydelig plass på grillen.

Her er en typisk spansk grillvariant med laks:

http://www.mardenoruega.es/Recetas/España/Brochetas-de-Salmón-Noruego-fresco-a-la-parrilla-con-aliño-cítrico

Hver dag spises det 14 millioner måltider med norsk laks omkring i verden. I fremtiden vil det spises enda mere laks fra Norge. Dette gjør at laksen gjennom de verdiene som skapes av at Norge er best i verden på havbruk vil være en viktig bærebjelke når fremtidens norske velferdssamfunn skal formes. Dette skal jeg imidlertid ikke bruke mange tanker på akkurat nå. I sommer skal jeg derimot nyte smaken av laks fra en rekke ulike kjøkken rundt omkring i verden.

Den smaken skal jeg skape på min egen grill med oppskrifter fra alle verdenshjørner.

God sommer.

SKREVET AV: Bjørn Erik Stabell