Vi er i hjerte av Spanias hovedstad. Det populære matmarkedet Mercado de San Ildefonso er forvandlet til «La Casa del Skrei», skreimarkedet. Veggene i det 700 kvadratmeter store lokalet er fylt med bilder at nordnorsk natur, sjarker og dagens stjerne – skreien.
Klokken 11.00 kuttet ambassadør Johan Vibe det røde båndet for å markerer at skreisesongen er i gang. Lokalet var fylt med nysgjerrige gjester som vil teste ut forskjellige tapasretter basert på skrei.
- Det er fantastisk å se alle disse menneskene som spiser skrei. Vi er her for å feire at det er 20 år siden skreien kom til Spania og stemningen er fantastisk, sier fiskeriutsending Hildegunn Fure Osmundsvåg.
Startet i 1995
Hun har sammen med Norges Råfisklag organisert skreifesten i det pulserende matmarkedet. Lokalet på tre etasjer er fylt med 18 forskjellige matboder, som alle serverer hver sin originale skreirett.
- Det er utrolig gøy å smake på de forskjellige rettene som kokkene har tilberedt. Vi er stolt av kvalitetsmerket skrei og suksessen i Spania viser at det lønner seg å ha fokus på kvalitet, sier markedssjefen i Norges Råfisklag, Lise Mangseth.
Norges sjømatråd startet markedsføringen av skrei i utlandet i 1995. Første marked ut var Spania, en nasjon som vet å verdsette sesongvarer og som er opptatt av råvarenes opphav og historie. Landet er i dag et av Norges viktigste eksportmarked og en av de største importørene av skrei.
- Vi synes dette har vært en verdig markering. I dag har mange av de mest sentrale skreiaktørene i Spania møttes for å feire skreien og det er vi veldig galde for. Hele næringen i Norge har sammen med aktører i Spania bygget denne merkevaren over mange år og alle har grunn til å være stolte over den posisjonen som skrei har i dag. «La Casa del Skrei» er kun åpent i dag, men over 700 restauranter i Spania serverer skrei under sesongen og den selges i 4000 butikker, sier fiskeriutsending Fure Osmundsvåg.
Setter skrei på menyen
Christian Morales var en av mange kokker som eksperimenterte med skrei under «La Casa del Skrei». Til vanlig selger han crêpes i sin matbod.
- Vi har laget en liten crêpes med skrei som er marinert med lime. Og så har vi på syltet rødløk, koriander og guacamole. Inspirasjonen til retten er hentet fra Norge, Mexico og Frankrike. Vi er veldig fornøyde og folk elsker retten. Jeg har nå bestemt meg for å sette skrei på menyen min og tilby det til kundene gjennom hele sesongen, forteller han.
- Kvaliteten på skreien er veldig god. Den er fersk og god når vi mottar den i Spania og man smaker med en gang at det er skrei, sier Morales.