Bærekraft er viktig for sjømaten i Norge

- Sustainability matters

Havet er helt sentralt for sjømatnasjonen Norge. Vi har verdens nest lengste kystlinje som vi i generasjoner har høstet og skapt verdier fra. Ansvarlig forvaltning av havets ressurser er derfor viktig for Norge både i dag og fremtiden.

En ledende sjømatnasjon

Vi har tradisjon for å høste og bevare marine bestander slik at også fremtidige generasjoner kan nyte godt av dem. Fiske har skapt verdier for Norge i alle tider.

Med årene har vi fått mer kunnskap om havet og gjort store framskritt innen både fangst og oppdrett av sjømat. De siste 60 årene har Norge bygd opp en verdifull akvakulturnæring som har gjort oss til verdens største eksportør av atlantisk laks og regnbueørret. Norge har blitt en av verdens ledende sjømatnasjoner.

Havet viktig for å nå bærekraftsmålene

Norge har forpliktet seg til å jobbe for å oppnå FNs bærekraftsmål innen 2030, og sjømatnæringen må spille en viktig rolle i dette arbeidet. Hvis verden skal nå FNs bærekraftsmål må mer mat komme fra havet.

Det er avgjørende at vi evner å utnytte havet og våre marine ressurser slik at verden får tilgang til nok næringsrik mat. Sjømat inneholder viktige næringsstoffer og har et lavt klimaavtrykk sammenlignet med annen produksjon av animalsk protein.

Samtidig er det helt nødvendig at økt produksjon skjer innenfor planetens tålegrenser. Verden opplever et alvorlig tap av naturmangfold. Klimaendringer påvirker livet i havet. Den største utfordringen for sjømatnæringen blir å balansere behovet for økt sjømatproduksjon med strengere krav om beskyttelse av de marine ressursene. Sjømatnæringen må fortsette å finne de beste løsningene på våre nasjonale og globale bærekraftsutfordringer.

Sjømatrådets bærekraftsrapport

Sjømatrådet har i 2023 utviklet en «status - bærekraft norsk sjømat».  Målet er at den skal gi et felles kunnskapsgrunnlag for sjømatnæringen, gi innsikt som kan brukes i ekstern kommunikasjon og bidra til at stadig flere i sjømatnæringen ytterligere forbedrer sitt arbeid med bærekraft.

Barekraft_800.jpg

Foto: Marius Fiskum