Virksomheten

Forvaltningsorganet Norges sjømatråd

Norges sjømatråd ble etablert som et forvaltningsorgan under Nærings- og fiskeridepartementet i 1991 og senere omgjort til statsaksjeselskap i 2005. Selskapet er 100 prosent eid av staten gjennom Nærings- og fiskeridepartementet. Vi er klassifisert som et selskap i kategori to med sektorpolitisk formål.

Statens mål som eier er å maksimere eksportverdien av norsk sjømat. Statens begrunnelse for eierskapet er å legge til rette for næringens finansiering av aktiviteter som skal bidra til økt etterspørsel etter og kunnskap om norsk sjømat.

Sjømatrådet er en del av regjeringens virkemiddelapparat for  næringsfremme i utlandet. Sjømatrådet finansieres av sjømatnæringen gjennom en årsavgift for sjømateksportører og en markedsavgift på
eksport av sjømat.

Vår tilstedeværelse

Sjømatrådet har en tilstedeværelse med 13 sjømatutsendinger som dekker 15 land og utfører markedsaktiviteter i ytterligere tolv markeder. Markedene med sjømatutsendinger er: Brasil (inkl. Karibia), Frankrike, Italia, Japan (inkl. Sør-Korea), Kina (inkl. Hong Kong), Portugal, Spania,
Storbritannia, Sverige (inkl. Finland), Thailand (Sørøst- Asia), Tyskland (inkl. Polen), USA og Vest- og Sentral-Afrika.

I tillegg har vi for første gang opprettet et kontor i Vietnam med en lokalansatt. I tillegg arbeider Sjømatrådet med nye markeder, som koordineres fra hovedkontoret i Tromsø. I 2023 gjennomførte vi aktiviteter i Israel (før krigen brøt ut ved Gaza), Saudi-Arabia (messe), Sentral- og Vest-Afrika (eksportørbesøk, seminarer).

Sjømatrådets uteoperasjoner fyller flere roller og leverer på et bredt spekter av oppgaver. Måten markedsarbeidet planlegges og er strukturert varierer fra marked til marked.

I utlandet har Sjømatrådet i de fleste markeder kontorlokalisering sammen med utenrikstjenesten og/eller Innovasjon Norge.
Selskapets hovedkontor er i Tromsø, hvor nærmere 50 medarbeidere jobber i fagavdelingene og i viktige støttefunksjoner til sjømatnæringen og markedene. Ni av stillingene på hovedkontoret er opplæringsstillinger - to lærlinger i handel- og kontorfag, i tillegg til to på IT og drift. Ved utgangen av 2023 hadde vi også fem traineer fordelt på de ulike avdelingene.

Sjømatrådet utarbeider årlig en lederlønnsrapport. Denne er tilgjengelig på våre hjemmesider seafood.no.

Dette er Norges sjømatråds kontorsteder i 2023Foto: NSC