Fremtidig utvikling

Verden preges fremdeles av en spent geopolitisk situasjon. Russlands fiendtlige tilstedeværelse og innvasjonen i Ukraina vedvarer, og den skremmende utviklingen i den brutale situasjonen ved Gaza har som nevnt tidligere medført frys av aktiviteter i Israel, og bidrar til en følelse av en konfliktfylt tid. Disse konfliktene påvirket internasjonal handel og investeringer, og skapte volatilitet i globale markeder. Dette hadde også ringvirkninger for Norge, både i form av usikkerhet rundt energipriser og gjennom direkte påvirkning på utenrikspolitikk og handel.

Den svake norske kronen er fremdeles et bilde på den makroøkonomiske situasjonen. Dette bidro selvsagt sterkt til nok en rekordhøy sjømateksport, men det har også i 2023 vært krevende forhold gjennom hele verdikjeden med tanke på investeringer og konsumenters kjøpekraft i sluttleddet.

På tilførselssiden har lavere kvoter på viktige arter i fiskeriene begynt å gi konsekvenser i markedet, og utgangen av 2023 var preget av en del utfordringer i havbrukssektoren – som både ga utslag på produksjonsvolumet og i det norske mediebildet mot slutten av året.

De store linjene viser dermed fremdeles en viss usikkerhet rundt den globale handelen. Likevel tilsier størrelsen på Sjømatrådets egenkapital, kombinert med fleksibiliteten til å opp- og nedskalere aktiviteter, at den finansielle risikoen er akseptabel.

Basert på den vedtatte strategien, skal arbeidet med å gjøre Sjømatrådet enda mer effektiv og relevant som bidragsyter til å øke verdien av norsk sjømat fortsette i 2024.