Tyskerne elsker sild, og feirer den med egne festivaler. Matjes Hausfrauenart er en av favorittene når det kommer til silderetter, og er en god og tradisjonsrik tysk favoritt basert på matjessild. Les mer om hvordan den norske silden blir tilberedt i Tyskland, og hvorfor den er så populær.

Matjessildsesongen blir feiret i Tyskland

Selv om matjessildproduksjon er storindustri i Norge, er denne silden forholdsvis ukjent i det norske kostholdet. Men dette er ikke tilfelle lengre sør i Europa.

I Tyskland feires starten av matjessesongen flere steder med folkefestivaler, blant annet i Bremen, Bremerhaven og Hamburg. En annen tradisjon er å spise matjessild på askeonsdagen etter karneval i fastetiden.

I den nordtyske byen Glückstadt starter en egen «matjesuke» andre torsdagen i juni hvert år. Tyskerne spiser sild hovedsakelig røkt eller marinert, gjerne fra glass eller boks.

Visste du dette om den tyske favoritten Matjessild?

  • Matjessild, eller jomfrusild, er en treårig kjønnsmoden sild som ennå ikke har gytt. Det gjør silden ekstra fin og fet. I tillegg fanges den på våren og forsommeren etter å ha fetet seg opp på rødåte.
  • Matjessild inneholder mye sunt fett, rikelig med omega 3, vitamin A, B, C, D, E samt viktige mineraler.
  • I Nederland og Tyskland regnes matjessild som en stor delikatesse. I Nederland åpnes sesongen for matjessild ved at dronningen høytidelig får overlevert årets første sild.
  • I 2021 eksporterte Norge 26 000 tonn sild til Tyskland. Verdien av denne eksporten var 366 millioner kroner. Det er kun eksporten av norsk laks som er større.
  • Matjessesongen er i mai og juni.
  • Norge er den desidert største produsenten av matjessild for markedene i Nederland, Belgia og Tyskland.

Slik lager du Matjes nach Hausfrauenart

På sommeren serveres Matjessild gjerne i en salat på et koldtbord med rødbeter, brød og stekte poteter til. Prøv den på ditt eget sommerbord, og få en smak av Tyskland.

Til fire personer trenger du:

·         8 fileter av jomfrusild (eller speket kryddersild om du ikke får tak i matjessild)

·         1 stk rødløk, syltet eller rå

·         1 stk eple

·         1 stor eller 8 små sylteagurker

·         100 gram rømme

·         50 gram majones

·         Hel sort pepper

·         1 bunt dill

·         3 cm fersk pepperrot

·         200 gram kokte nypoteter

Slik gjør du:

  1. Hvis silden er veldig salt eller krydret, kan du skylle den kort under kaldt rennende vann.
  2. Legg deretter filetene på et kjøkkenhåndklede/tørkepapir, la dem tørke litt og kutt dem opp i mindre biter.
  3. Skjær rødløken i tynne ringer, vask eplet og del det i fire ved hjelp av en kniv. Del hver av de fire bitene i tynne skiver på langs.
  4. Kutt opp sylteagurken i terninger.
  5. Rør rømmen og majonesen sammen i en bolle og smak til med fersk revet pepperrot og pepper.
  6. Legg opp som en salat på fire tallerkener eller på et stort fat.
  7. Start med å legge potetene i bunnen, fordel deretter epler, løk, sylteagurk og sildebiter over potetene. Legg til slutt på rømmesausen, pynt med dill og riv over pepperrot.

Chefs tips: Dersom du ikke får tak i matjessild, kan du bruke vanlig sild i stedet.

Vil du prøve andre sildeoppskrifter? Her finner du inspirasjonen!