I november besøkte Sjømatrådet Tyrkia for å presentere resultatene fra vår nye forbrukerundersøkelse, gjennomført med respondenter i Istanbul og Ankara. 78 prosent av tyrkerne svarer at de vil spise mer laks enn det de gjør i dag.

Mange nordmenn forbinder Tyrkia med pakketurer, sandstrender og billige paraplydrinker. Men de fleste er nok ikke klar over at tyrkere har et svært spesielt forhold til norsk sjømat. Hvert år serveres tonnevis av norsk makrell i streetfoodretten balik ekmek (fisk i brød), mens helsefokuserte byfolk i metropolen Istanbul har lagt sin elsk på den norske laksen.

-  I de tyrkiske storbyene har den norske laksen en svært høy stjerne og omtales gjerne som «superfood», sier Anette Grøttland Zimowski, som er ansvarlig for Sjømatrådets aktiviteter i Tyrkia.

 

75349124_2822281081139035_5333281725776658432_o.jpg

Norsk laks er i fokus i Tyrkia. Dette bildet er fra en fiskedisk i et supermarked i Istanbul. Foto: Norges sjømatråd.

Ønsker å spise mer norsk laks

Foran et engasjert og nysgjerrig tyrkisk pressekorps presenterte Sjømatrådet hovedpunktene fra den nye studien, i tillegg til siste nytt fra norsk lakseproduksjon og utvikling i markedet.

Den nye rapporten viser at tyrkerne har et svært spesielt forhold til norsk sjømat. Hele 4 av 5 tyrkere i storbyene ønsker å spise mer laks enn de gjør i dag, og laks er faktisk proteinet de ønsker å spise oftest dersom de kunne velge helt fritt.

Kvalitet og opphav spiller en stor rolle for tyrkere som ønsker å spise mer laks. Av de som spiser sjømat oftest foretrekker hele 85 prosent norsk laks fremfor laks med annet opphav.

 

Les hele studien her: (The Urban Turkish Salmon Consumer)