Denne uken har Sjømatrådet vært i Lofoten sammen med Nigeriansk TV for å fortelle historien om den norske tørrfiskens reise fra det kalde nord og helt ned til Afrikas vestkyst.

I Nigeria, som er Afrikas mest folkerike land, er norsk tørrfisk en viktig del av mattradisjonen. Både tørkede hoder og resten av fisken brukes i flere tradisjonelle oppskrifter. Journalist Thelma Obaze fra Nigerian Television Authority (NTA) lager dokumentarfilmen som følger fisken fra den fanges til den ligger på middagsbordet i Nigeria.

«Nigerianere elsker smaken av norsk tørrfisk, og vi spiser den både til hverdag og fest», forteller Obaze. «Det konsentrerte næringsinnholdet i tørrfisk er et svært viktig budskap å formidle til nigerianske forbrukere. Mange tror at proteiner og vitaminer forsvinner når fisken tørkes.»

I løpet av to dager i Lofoten, har Obaze lært hvordan tørrfisken henges, tørkes og pakkes av produsent Erling Falch i Saga Fisk, som i 10 år har eksportert tørrfisk til Nigeria. Hun fikk også oppleve skreifiske i et strålende vær som viste landsdelen fra sin aller beste side.

Filmen, som er i regi av Sjømatrådet, skal sendes på nasjonal TV i Nigeria i løpet av våren. Direktør for Sentral- og Vest-Afrika i Sjømatrådet, Trond Kostveit, sier at filmen bygger godt rundt det arbeidet Sjømatrådet gjør i Nigeria.

«Filmen vil vises på nasjonal TV både i forkant og etterkant av vår forestående eksportør-reise til Nigeria 26-29.mars. Det er en ypperlig mulighet for oss å vise fram og fortelle historien bak et unikt produkt som nigerianerne har lange tradisjoner med.»

«Markedet i Nigeria er svært stort for norsk tørrfisk og potensialet for vekst er godt, og vi jobber tett med myndigheter og lokale importører for å overkomme handelshindringer. At vi kan sette tørrfisken på dagsorden på denne måten er kjempeviktig.»

Produsent Erling Falch i Saga Fisk viser journalist Thelma Obaze hvordan tørrfisk lages. FOTO: Anette G. Zimowski
Foto: Anette G. Zimowski