Da «The OneOcean expedition» med "Statsraad Lehmkuhl" nylig besøkte Sørøst-Asia, benyttet Sjømatrådet anledningen til å løfte frem bærekraftig norsk sjømat.

Det var arrangementer i Manila, Singapore og Jakarta. I Manila på Filippinene gjennomførte Sjømatrådet et lakseakademi for kokker, media og importører, i tillegg til en «rundebordsmiddag» med lokale importører.

Gode diskusjoner

- Der fikk vi gode diskusjoner om hva som skal til for å sikre vekst i dette markedet. Importørene opplever at lokale myndigheter fremsetter mange ulike krav som kompliserer importen av laks og skaper unødvendig risiko, sier Sjømatrådets utsending til Sørøst-Asia, Asbjørn Warvik Rørtveit.

I Singapore hadde Sjømatrådet et skalldyrarrangement for 60 «high end»-kokker og matjournalister.

Norsk kjendiskokk lagde maten

- Norges Bocouse d’Or-medaljevinner Christian André Pettersen, kokk Jimmy Chok og studenter lagde en 5-rettersmeny bestående av norske reker, kamskjell, kongekrabbe, taskekrabbe og sjøkreps. Pettersen skal for øvrig komme til Thailand og Vietnam i begynnelsen av desember. Der planlegger vi nå lignende skalldyrarrangementer, forklarer Rørtveit.

I Jakarta ble det feiring av den nylig signerte avtalen mellom norske og indonesiske myndigheter.

Samarbeid med den norske ambassaden

- Den løser utfordringene med eksport av norsk sjømat til Indonesia som vi har opplevd siden mars 2021 da indonesiske myndigheter innførte et nytt helsesertifikat, sier Asbjørn Warvik Rørtveit.

Seminaret ble arrangert i samarbeid med den norske ambassaden i Indonesia, som har bidratt sterkt til at avtalen kom på plass. Leder for Fish Quarentine and Inspection Agency (FQIA), Director General Dr. Ir. Pamuji Lestari, holdt innlegg, i tillegg til representanter for norske eksportører og indonesiske importører.