Det ble full klaff da Norges sjømatråd inviterte til skalldyrsamling i USA i forrige uke. – Et strålende utgangspunkt for vårt videre arbeid, oppsummerer sjømatutsending Anne-Kristine Øen.

Arrangementet til Sjømatrådet ble raskt fullbooket da den norske næringen ble invitert til New York 4. og 5. oktober.

Programmet var rettet mot verdikjeden i USA og Norge, og dagen etter ble det i tillegg tid til en butikkrunde og et besøk hos en importør av levende skalldyr for de norske deltakerne.

Seminaret var en kickstart for den fireårige satsingen som Sjømatrådet skal gjøre for skalldyr i USA.

På arrangementet fortalte skalldyransvarlig Josefine Voraa i Sjømatrådet om norske skalldyrs fortreffelighet, mens den amerikanske krabbeeksperten Les Hodges snakket om den globale situasjonen for kongekrabbe og snøkrabbe. Her kom han også inn på potensialet for norske krabber i det amerikanske markedet i forbindelse med importrestriksjonene for russisk krabbe.

 

Sjømatutsending Anne-Kristine Øen og skalldyranalytiker Josefine Voraa ga alle fremmøtte informasjon om norske skalldyr. Her med michelinkokk Christopher Haatuft, som sto for skalldyrmiddagen. Foto: Dani Mac Photography.

 

Møte med nye og eksisterende kunder

Ifølge Øen opplevde skalldyrnæringen at samlingen ble et godt møtepunkt.

- Det er spesielt gledelig at vi har fått gode tilbakemeldinger fra næringen. De syntes arrangementet ga gode rammer for å videreutvikle relasjoner med både eksisterende og nye kunder, sier Anne-Kristine Øen.

På arrangementet deltok også amerikanske importører, distributører, kokker og matpresse.

USAer et svært viktig skalldyrmarked

USA er i dag ett av Norges viktigste skalldyrmarkeder. I 2021 var det vårt største eksportland for frossen kongekrabbe. I dag er landet vårt største marked for levende kongekrabbe.

- I tillegg er USA ett av våre største markeder for snøkrabbe. Etter sanksjoner mot russiske krabber til USA har norske skalldyr et stort potensial. Amerikanere er glade i skalldyr, spesielt de norske, sier Voraa.

Hun forteller at både koronapandemien, nedgangen i krabbekvotene i Alaska og russisk eksportfrafall har åpnet dørene for norske skalldyr.

- Norsk sjømat er kjent for sin kvalitet i USA, og under koronapandemien så vi en massiv økning i norsk eksport. I 2021 økte eksporten av vår snøkrabbe til USA med 127 prosent. Rød kongekrabbe økte med 73 prosent, sier Voraa.

Skalldyr på Michelin-nivå

Som prikken over i-en var det ikke hvem som helst som tilberedte maten på skalldyrarrangementet. Michelin-kokkene Christopher Haatuft fra Norge og Emma Bengtsson fra restaurant Aquavit i New York var hyret inn, og i tillegg bidro kokken på det norske generalkonsulatet i New York, Bård Emil Underthun.

Flere av de amerikanske gjestene var lite kjent med norske skalldyr fra før av, men på arrangementet i New York fikk de smake flere varianter. Foto: Dani Mac Photography.

- De serverte skalldyr på en fantastisk måte og var svært begeistret over kvaliteten på råvarene. Det er til syvende og sist ingenting som er mer overbevisende enn å faktisk smake på de nydelige skalldyrene, sier Josefine Voraa.

Deltakerne fikk smake på norske reker, taskekrabbe, sjøkreps, kongekrabbe og snøkrabbe.

- Det vil si noen av de beste skalldyrene Norge har å by på, presentert på en rekke spennende måter, sier Voraa.

Spesielt gledelig var det at dagen etter skalldyrarrangementet ble to av de amerikanske kokkene som kom på arrangementet, Jiho Kim hos Joomak Banjum og Austin Johnson hos One White Street, tildelt Michelin-stjerner.

Kanskje kommer det norske skalldyr på deres menyer?