De fleste av oss må droppe sommerens sydenferie i år. Men en smak av norsk sjømat slik den tilberedes i Spania kan gi deg feriefølelsen hjemme på ditt eget kjøkken. Marmitako, eller pannestekt laks med spanske smaker passer perfekt på en sommerdag der grillværet lar vente på seg.

Oppskrift marmitako de Salmón Noruego

Marmitako de salmóner blitt en svært populær rett i Spania, mye takket være at fet fisk som laks passer veldig godt sammen med de andre ingrediensene.

Marmitako de salmónhar sin opprinnelse fra fiskerne i Baskerland hvor den varpopulær å spise på de lange turene om bord ifiskebåtene. Navnet stammer fra en metallpanne som ble kalt«marmita», som direkte oversatt betyr «fra pannen».

Tradisjonelt ble det brukt tunfiski denne retten, da dette var den fisken som fiskerneoftest fikk på fangstfeltet.I dag er tunfisken gjerne erstattet med andre fiskesorter, slik som laks. 

Flere sjømatretter som gir deg feriefølelsen

Visste du at:

  • I Spania spises det i snitt 1,2 millioner måltider med norsk laks hver eneste dag
  • Laks inneholder viktige næringstoffersom marine omega-3-fettsyrer, proteiner, vitamin D, selen, vitamin B12, vitamin A, jod og antioksidanter
  • Norsklakser den mestpopulærefiskeniSpania, foran den hvitefisken lysing
  • Den norske markedsandelen for laks er 91 prosent i Spania. Skottland, Chile og Færøyene fordeler den resterende delen av markedet
  • Spania er per mai 2020 det fjerde største eksportmarkedet for norsk laks målt i volum ogverdi
  • I 2019 ble det eksportert 71 833 tonn laks for 4,5 milliarder kroner fra Norge direkte til Spania, noe som var enverdivekst på 12 prosent fra året før, og ny rekord.