Balik ekmek er autentisk tyrkisk streetfood på sitt beste. Fersk nygrillet makrell, en god brødblings etter smak, litt grønt og krydder etter behag og på 1-2-3 har du en superdigg og sunn smak av Tyrkia i sommer.

Oppskrift balik ekmek

Sommeren er makrellsesong, og da er det lett å få tak i sprellfersk makrell. Tyrkerne bruker ofte norsk makrell når de lager sin «balik ekmek», eller fiskesandwich. Retten er rask og enkel å lage og passer ypperlig til grilling.

Fiskesandwichen er opprinnelig en «oppfinnelse» fra 1950-tallet da Istanbuls fiskere la til kais med dagens fangst. For å tjene en ekstra slant fikk fiskerne en god idé: «Hvorfor ikke grille fersk fisk på dekket av båten og selge som takeawaymat til sultne arbeidsfolk?»

Som tenkt, så gjort. Fiskerne rigget seg til med kullgriller, grillet den sprellferske fisken og serverte den i en brødblings – derav navnet «balik ekmek» som betyr «fisk og brød». Fisken skulle helst være fet, og det skulle gjerne være makrell. Det tok ikke lang tid før fiskesandwichen ble en stor hit som ble fortært av tusenvis av mennesker hver dag.

Siden den gang har fiskebåtene blitt færre og fangsten dårligere, men «balik ekmek-en» er like populær. Fiskernes kullgriller er i stor grad forflyttet fra båter til boder, og makrellen er ofte norsk.I dag anses «balik ekmek» nesten som ikonisk og et «must eat» for besøkende i hovedstaden Istanbul. Også i andre deler av Tyrkia er fiskesandwich populær.

Denne retten egner seg fint både til steking i stekepanne og til grilling. Før du setter i gang med å skape følelsen av Tyrkia hjemme på ditt eget kjøkken er det lurt å gi makrellen romtemperatur. Da unngår du at den krøller seg under steking/grilling.

Flere sjømatretter som gir deg feriefølelsen

Visste du at:

  • Makrellbestanden i Norge karakteriseres som sunn og bærekraftig forvaltet.
  • Klimafotavtrykket til makrell er svært lavt
  • Makrellen er spesielt rik på marine omega-3-fettsyrer, vitamin D og B12 og jod
  • Makrellen mangler svømmeblære og må svømme hele livet for å ikke synke
  • Nesten all makrell som blir fisket i Norge blir eksportert til andre land
  • Tyrkia er Norges sjette største makrellmarked. I 2019 ble det eksportert over 11 000 tonn makrell til en verdi av 174 millioner kroner til Tyrkia
  • Mange av Istanbuls eldste fiskerestauranter startet som en kullgrill på et båtdekk. Etter hvert ble det plassert et bord og noen stoler på dekket før «restauranten» ekspanderte og flyttet på land
  • Den berømte fiskerestauranten Adem Baba i Istanbul er en av de mest kjente restaurantene som startet på dekket til en fiskebåt. Restauranten er kjent for sin utsøkte fisk, og er spesielt populær blant lokalbefolkningen
  • «Balikekmek» har også blitt populært ut over Tyrkias grenser. For eksempel har japanerne lagt sin elsk på retten og laget sin egen variant som de kaller «sabasando».
  • I Japan er makrellen en av de mest populære fiskeartene fordi den anses som ekstra sunn