Heidi Bjerkan, Dominique Crenn og Kyle Kwong er toppkokker i verdensklasse. Her forteller de om sine erfaringer i et mannsdominert miljø og hvorfor de ønsker seg enda flere kvinner inn i yrket.

Heidi Bjerkan har vært i restaurantbransjen i nesten 30 år, og i februar fikk hennes restaurant Credo i Trondheim sin aller første Michelin-stjerne. Selv ville hun egentlig bli pilot, men havnet i bransjen ved en ren tilfeldighet da hun fikk jobb som servitør under studietiden.

- Jeg ble nysgjerrig på det som foregikk på kjøkkenet. Jeg lærer nye ting hver dag og kan fortelle mine gjester hvordan jeg mener at verden skal være, sier Bjerkan.

Stå opp for deg selv

Til tross for at kokkeyrket ofte domineres av menn, har hun ikke erfart noen utfordringer som kvinne.
- Som kvinne blir du lagt merke til, men jeg har ikke hatt noen utfordringer med det. Det viktigste er å stå opp for seg selv. Personlig er jeg stolt av å være kvinne i bransjen og håper at det blir enda flere kvinnelige kokker i fremtiden.

Mange kvinner gir opp drømmen sin når de får barn, men Heidi Bjerkan mener at det er mulig å gjøre begge deler med familiens støtte.

- Kokkeyrket er det beste yrket man kan ha. Jeg får muligheten til å delta i et samfunn av kokker og reise verden rundt. Jeg kunne aldri valgt en annen jobb igjen, sier Bjerkan.

Ble sett på som en "outsider"

Den selvlærte kokken og kokebokforfatteren Dominique Crenn driver den trestjerners Michelin-restauranten Atelier Crenn i USA. Også hun stortrives i yrket, men tror at alle kvinner har møtt hindre og utfordringer en eller annen gang i sin karriere.

- I min bransje ble jeg i starten sett på som en «outsider», men det gjorde meg bare sterkere. Det handler om å være trygg på seg selv, og få dem som ser ned på deg til å forstå at de ikke er bedre enn deg. Jeg er veldig stolt av det jeg har oppnådd, men det har vært en laginnsats hele veien, sier Dominique Crenn.

Hennes håp for den kommende generasjonen er at verden forstår at kvinner har noe å tilføre samfunnet og at mangfoldet bare gjør oss sterkere.

- Jeg håper at vi kan bli bedre på å lytte til hva andre har å tilby, og på den måten kan vi forandre verden, mener Crenn.

Kan få til alt

For den anerkjente australske kokken og tv-personligheten Kyle Kwong som driver restauranten Billy Kwong, har veien inn i kokkeyrket vært uproblematisk.

- Jeg har ikke møtt på noen store utfordringer som kvinne i bransjen. Jeg har vært svært heldig, for jeg vet at det ikke er tilfellet for alle. Jeg har aldri vært bevisst på at jeg er kvinne, fordi det å lage mat og ta vare på folk er helt naturlig for meg, sier Kyle Kwong.

Hennes håp for neste generasjon jenter er at de skal vite, tro og forstå at de kan få alt. De kan ha en karriere, være gründer og ha en familie.

- Jeg er glad for at balansen mellom jobb og familieliv blir tatt opp i større grad av kokker med innflytelse som René Redzepi og Dominique Chenn. Så mitt budskap til unge jenter er: Gjør det, du kan få alt, sier hun.

Følte seg som hjemme

Selv har den australske toppkokken laget mat i hele sitt liv.

- Min mor lærte meg å lage mat da jeg var fem år gammel. Samtidig lærte hun meg å stole på intuisjonen min når jeg lagde mat. Da jeg var ferdig med videregående skole, ville jeg gjerne bli grafisk kunstner, men jeg mestret ikke presisjonen. Jeg begynte å tenke på andre karriereveier, så jeg startet å jobbe med en venn som var cateringleverandør. Idet sekundet jeg kom inn på kjøkkenet følte jeg meg som hjemme. Jeg var 25 år og tenkte at dette var det jeg skulle gjøre, sier Kyle Kwong.