Student Janicke Eckhoff (24) fra Oslo ville gjerne vite mer om norsk laks, men slet med å finne svar. Nå starter hun opp podcasten «Hekta på havbruk» sammen med styreleder i Nova Sea, Aino Olaisen.

Podcasten skal lanseres i starten av mars, og planen er å slippe en ny episode på 30-40 minutter hver uke fremover.

Tirsdag rigget duoen opp sitt mobile studio i Sjømatrådets lokaler i Tromsø. Hit hadde de invitert administrerende direktør Renate Larsen for å snakke om eksport og hvorfor norsk laks er blitt et så ettertraktet produkt i hele verden.

Bredt spekter av temaer

- Vi ønsker å vise fram de ulike aspektene ved næringen og forhåpentligvis få flere til å bli hektet på havbruk. Målgruppen er de som ikke kan så mye om havbruk, så vi kommer til å belyse svært mange temaer. I podcasten skal vi blant annet innom eksport, politikk, finans og lokale ringvirkninger, men det blir også plass til både motforestillinger og gamle myter, sier Aino Olaisen.

GJEST: Sjømatrådets administrerende direktør Renate Larsen (til venstre) er en av gjestene i podcasten "Hekta på havbruk" som Aino Olaisen (til høyre) og Janicke Eckhoff nå starter opp. 

Det er Oslo-kvinnen Janicke Eckhoff som er hennes partner i podcasten. 24-åringen studerer statsvitenskap ved universitetet i Oslo og ble nysgjerrig på havbruksnæringen under en studiereise til Sør-Korea i 2019. Der fikk hun oppleve hvilken unik og sterk posisjon norsk laks har i landet, og ikke minst hvor ekstremt lite hun selv visste om temaet.

Ønsket mer kunnskap

- Jeg oppdaget at koreanerne først og fremst forbinder Norge med laks. Det førte til at jeg etter hvert fikk mange spørsmål som jeg ikke kunne svare på. Jeg ble flau over å kunne så lite om norsk laks og startet å google. Da begynte jeg samtidig å gjøre meg noen tanker om hvorfor jeg ikke kunne noe om en næring som er så viktig for Norge. Via noen omveier førte det meg i kontakt med Aino Olaisen, sier Janicke Eckhoff.

De møttes første gang over en lunsj, og det ble starten på et samarbeid som nå altså munner ut i podcasten «Hekta på havbruk».

Ble hektet på havbruk

- Etter at Janicke hadde besøkt oss på Nova Sea på Lovund, vokste interessen hennes for havbruk, og hun ville lære mer. Det var da ideen om en podcast dukket opp. For meg er dette både artig og lærerikt siden Janicke ser ting utenfra og har en annen tilnærming til temaene enn meg. Nå gleder vi oss til å lansere podcasten, sier Aino Olaisen.

For Janicke Eckhoff er målet å formidle kunnskap om en næring som hennes egne venner i Oslo vet lite eller ingenting om.

- Jeg savnet et sted som samler kunnskapen om havbruksnæringen og som verken er for avansert eller fordummende. I denne podcasten kommer vi til å gå tematisk til verks slik at den passer for alle og bidrar til økt kunnskapsnivå. Du kan godt si at jeg skal lage den for vennene mine, sier Eckhoff.