Norsk sjømat står på menyen når Kronprinsesse Victoria og prins Daniel er vertskap for det offisielle besøket til Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit i Sverige fra og med i dag.

Dagen er fylt med interessante besøk og avsluttes med en mottakelse arrangert av den norske ambassaden i Stockholm og Norges sjømatråd.

Restauratør Karl Ljung fra Stureplansgruppen har utviklet en meny som har et sterkt fokus på norsk sjømat. Ljung ble kåret til årets kokk i 1999 og driver blant annet restauranten L'Avventura i Stockholm.

Det beste fra Norges klare farvann

- Jeg ser frem til å tilby besøkende noe spesielt. Vi har valgt det aller beste fra Norges klare farvann og kombinerer det med smaker og opplevelser fra mange verdenshjørner. Den rene, skandinaviske smakspaletten er i fokus, mens noen retter henter inspirasjon og måter å spise på fra fjerne strøk, sier Karl Ljung.

Menyen inneholder alt fra norske reker og kongekrabbe til laks- og ørretrogn, sjøkreps, torsk og hummer.

Innovative retter

– Vi er veldig fornøyde med menyen som Karl og teamet hans har utviklet. Det vil være smaker og ingredienser som både vi og vårt broderfolk er kjent med, men som likevel blir presentert på helt nye måter. Det er ekstra gøy å se de innovative rettene som kokkene har utviklet basert på svenske favoritter som norsk laks, torsk og reker, sier direktør for Team Norden i Norges sjømatråd, Trym Eidem Gundersen.

Stort eksportmarked

Sverige er ett av de største eksportmarkedene for norsk sjømat. I 2021 eksporterte Norge 60.000 tonn sjømat til Sverige, til en verdi av 3,9 milliarder kroner. Verdimessig er det norsk laks som troner på toppen, etterfulgt av reker og torsk.

Se menyen her!