Halvor Leithaug Strand fra Haslum er nybakt norgesmester i sjømathandel. Han opplever at kundene i fiskedisken blir stadig eldre. Nå ønsker han sterkere sjømatfokus i skolen.

- Det siste året har jeg merket at det er færre og færre som kommer innom fiskedisken. Det er for det meste den eldre garde i alderen 50-pluss som handler sjømat. I tillegg er det noen barnefamilier innom. De vil ha det billigst og raskest mulig, og da gjerne produkter som kan settes rett i ovnen og som tilbereder seg selv på 20 minutter, sier Halvor Leithaug Strand, som til daglig er sjømatansvarlig ved Meny Rykkinn.

Økt tillit

For noen uker siden gikk han helt til topps i årets NM i sjømathandel, som ble arrangert under Matstreif på Rådhuskaia i Oslo. Der ble ferdighetene i å behandle og tilberede sjømat målt mot noen av de fremste sjømathandlerne i Norge. Seieren er blitt lagt merke til av både kolleger og kunder.

- Kundene synes at dette er tipp topp. Jeg har fått blomster og kake, og det er kommet gratulasjoner hver dag etter NM. Det har helt klart blitt lagt merke til. Jeg har fått mer tillit fra kunder og kolleger som har spørsmål om sjømat, sier Strand.

Bekymret

Han er likevel bekymret for at stadig flere velger bort sjømat når de handler middag. For noen er prisen blitt for høy, mens for andre er det kunnskapen om hvordan råvarene skal tilberedes som mangler. Selv er han kokkeutdannet og i gang med spesialisering innenfor faget sjømathandel. For å nå frem til de unge mener han at sjømatkunnskapen må sterkere inn i skolen.

- Mange mangler kunnskap om hvordan en tilbereder fisk på en god måte. De har mer kunnskap om kjøtt og tenker at en kan gjøre så mye mer med kjøtt som råvare, sier han.

Den ferske norgesmesteren mener at det beste samfunnet kan gjøre er å gi de unge en god relasjon til sjømat tidlig dersom de skal snu den negative trenden og øke sjømatkonsumet i årene som kommer.

- Vi bør ha mer matlaging i skolen, med flere timer hvor en får lære å lage god sjømat. Da jeg gikk på ungdomsskolen, lagde vi nesten aldri sjømat, og når vi gjorde det, var det seifilet stekt i panne. Det er bare kjipt. Det kan ikke bli bra.

La barna eksperimentere

Nasjonal leder for kostholdsprogrammet Fiskesprell, Kari-Anne Johansen, støtter utsagnet fra den nybakte norgesmesteren i sjømat.

- Når barn og unge får tilberede sjømat selv, og sette sammen retter slik de selv liker det, blir de mer positivt innstilt til resultatet. La barna eksperimentere med ulike råvarer og smaker, og bli vant til sjømat fra de er små. Barn liker den maten de er vant til å spise, så hvis de voksne lar barna få sjansen, blir de glade i fisk, sier hun.

Høy pris på sjømat er et annet element som opptar Halvor Leithaug Strand. Det er flere enn en skulle tro som går videre når de hører hva sjømaten koster.

- Enkelte sier nei takk når vi har veid opp og de ser prisen, eller de legger posen fra seg i en hylle ute i butikken. Det er veldig trist, for da kan vi ikke gjøre annet enn å kaste den, sier han.

I sjømatdisken gjør Strand og kollegene det de kan for å få flere til å legge sjømat i handlekurven. Da gjelder det å ha en pen og innbydende sjømatdisk og kunne hjelpe kundene med gode råd om hvordan råvarene skal tilberedes.

- Siden mange ønsker å kjøpe sjømat som det er enkelt å tilberede, lager vi egne spesialiteter som lakseburgere, fiskewok og marinerte lakseporsjoner. I tillegg selger vi ferdigpakkede produkter som kommer rett fra fabrikk, sier Strand.