Sjømatrådet prosjektleder for Sentral- og Vest-Afrika, Trond Kostveit, besøkte nylig Angola og merker mer optimisme etter presidentvalget i høst. 

- Importen av norsk klippfisk har tatt seg opp fra et svært lavt nivå i 2016 og første månedene av 2017. Det blir sagt at myndighetene nå ønsker å prioritere dollar og euro for lokale bedrifter som ønsker å importere fra portugisiske og andre utenlandske importører, forteller Kostveit som mener dette er gode nyheter for norske eksportører.

Under oppholdet i Angola besøkte Kostveit blant annet det største supermarkedet i Angola, Candando.

- Candando importerer i dag 60 tonn av beste kvalitet klippfisk fra Portugal til jul, men de etterspør norsk klippfisk av topp kvalitet. Historisk sett har det blitt importert mer klippfisk av torsk enn klippfisk av sei, og flere vi snakket med mener at dette vil endre seg i tiden framover, da det er mindre kjøpekraft blant angolanerne, sier Kostveit.

Tall fra det angolanske statistikkbyrået viser at det i har vært nedgang i importen fra både Portugal og Norge de siste årene. Importen av klippfisk fra Portugal er fra 2015 til 2017 nesten halvert, mens import fra Norge raste mellom 2015 og 2016, for så å ha tatt seg litt opp igjen i 2017. 

Muligheter for laks

- Det er også et marked for high-end sjømatprodukter til de beste hotellene og restaurantene i Luanda. I dag er det ukentlige leveranser av fersk norsk laks til Luanda og det jobbes med å importere røkelaks direkte fra Norge, sier Kostveit.