Da arrangøren Sjømatfest inviterte ti kokkespirer til å lage «Barnas julebord» i Tromsø, var det lutefisk som fikk hovedrollen.

6. desember inntok ti barn fra 5. og 6. klasse fra ulike Tromsø-skoler lokalet på Skarven Kulinariske Teater. Der sto kokk Marius C. Jacobsen fra restaurant Hildr klar til å veilede og bistå på kjøkkenet.

Vil spre sjømatglede

Barna var invitert av arrangøren Sjømatfest for å lage en treretters julemeny bestående av torsk til forrett, lutefisk til hovedrett og banansplit til dessert. To timer senere ventet gjestene som hver av barna selv hadde invitert med seg til bords.

- Vi har en ambisjon om å spre sjømatglede, og det gjør vi blant annet gjennom vår årlige sjømatfestival. Koronapandemien lærte oss imidlertid at det kan være fornuftig å lage mindre arrangementer i tillegg for å holde aktiviteten oppe. Dermed oppsto ideen om å invitere ti unge kokker til «Barnas julebord», og da falt valget på lutefisk, sier Marit Rein i Sjømatfest.

Har du lyst å prøve lutefisk?
Sjekk ut en rekke fristende retter på godfisk.no.

Barn er glade i sjømat

Hun og kollega Christine Kristoffersen Hansen opplevde en stor interesse da de søkte etter deltagere til «Barnas julebord».

- Det er alltid en ekstra glede å jobbe med barn, og vår erfaring er at de både er glade i sjømat og å lage mat. Dette ble også bekreftet gjennom de mange dedikerte søknadene som vi fikk. Barna tok i bruk både film og bilder for å sikre seg en plass på kjøkkenet her, sier Christine Kristoffersen Hansen.

Godfisk.no støtter «Barnas julebord»

Godfisk.no er en av støttespillerne for arrangementet. Det skjer gjennom et samarbeid med lutefiskprodusenten Lorentzen Fisk og bedriftsinitiativordningen til Sjømatrådet.

- Barn og unge er en viktig målgruppe for oss. Det er de som er fremtidens sjømatspisere, og vi ønsker å gi dem mest mulig inspirasjon til å ta gode kostholdsvalg. Lutefisk er skikkelig godt, sunt og mye enklere å lage enn mange tror. Å la barna selv få tilberede og smake på gode retter fra havet er et viktig grep for å øke sjømatkonsumet og derfor støtter vi «Barnas julebord», sier Manager i Team Norge i Sjømatrådet, Agnete Bell.

Spiser fisk minst fem dager i uken

Vilma Moe-Jordan (11) fra Gyllenborg skole var en av de heldige som ble plukket ut til å delta.

- Vi spiser fisk fem til syv ganger i uken hjemme hos oss. Da går det gjerne i fiskekaker, torsk og laks, men også krabber, sushi og reker kommer på tallerkenen. Selv prøver jeg å lage middag så ofte som jeg kan. Stekt fisk med grønnsaker og poteter er et eksempel på en rett jeg liker å lage, sier Vilma.

PÅ KJØKKENET: Vilma Moe-Jordan (til venstre) og Ingrid Briskemyr Rognli

Her får du noen enkle grep for å få barna til å spise mer fisk.

Liker lutefisk

- Har du spist lutefisk før?

- Ja, det har jeg gjort i forbindelse med julehøytiden, og det smakte godt. Vi spiser generelt mye fisk i julen. Da går det i kveite, lutefisk og torsk. De to siste årene har vi faktisk spist sushi på julaften.

Ved siden av henne på kjøkkenet står en annen 11-åring, Ingrid Briskemyr Rognli fra Tromsdalen skole.

Har laget mye sjømat på skolen

- Jeg liker å lage mat og kommer faktisk rett fra faget «Mat og helse» på skolen nå. Der har vi brukt mye fisk i undervisningen. Selv har jeg aldri laget lutefisk, men har smakt det hos bestemor, sier Ingrid mens hun er i full sving over bacon-gryten.

- Liker barn sjømat, tror du?

- Jeg kjenner flere som sier at de ikke liker fisk, men jeg vil at flere barn skal spise sjømat, for det er både sunt og godt. Problemet er at ingen kan velge hva de liker. Derfor handler det om å smake for å finne ut hva man faktisk liker selv. Det er også viktig å huske på at den som har laget maten har brukt mye tid på det.

- Spiser du mye sjømat selv?

- Pappa forsker på fisk, så vi spiser mye sjømat hjemme, ofte laks. Fiskekaker er en annen favoritt. I julen spiser vi også mye fisk. I tillegg til laks står gjerne kveite og torsk på menyen.

Lutefisk er perfekt for barn

Kokk og mentor Marius C. Jacobsen var full av lovord om de unge kokkespirene. Han mener at valget av lutefisk som hovedrett på et julebord for barn er både klokt og fornuftig.

- Alle deltagerne her var positive til menyen og ivrige etter å få oppgaver og bidra i tilberedningen. Det var derfor en takknemlig gjeng å jobbe med. Innfallsvinkelen til lutefisk er også ganske genial inn mot barn fordi det er så mye tilbehør med søte smaker som appellerer til yngre ganer, sier Jacobsen.

Glad for valget

Marit Rein innrømmer at de kunne ha gått en enklere vei og valgt å tilby et sushikurs, men hun er glad for at valget falt på «Barnas julebord» med lutefisk som hovedrett.

- Gjennom prosjektet «Unge kokker – moden fisk» i videregående skole har vi erfart at boknafisk og tørrfisk fungerer veldig godt mot ungdom. Selv om det var en viss skepsis på forhånd, ble det en ubetinget suksess da elevene fikk tilberedt den og smakt. Det ga oss troen på at lutefisk ville fungere også mot en enda yngre målgruppe, sier Rein.

Arrangementet er støttet av Godfisk.no, Lorentzen Fisk, Fiskeprodusentenes fond, Troms fylkeskommune, Skarven og Samfunnsløftet.