I dag stilte fiskeriminister Harald Tom Nesvik og 12 skoleelever fra Kroken ungdomsskole opp på Kystens Hus i Tromsø for å skape oppmerksomhet om den nasjonale konkurransen lagdinegenlunsj.no.

Den digitale konkurransen skal få flere unge mellom 13 og 16 år til å spise mer av sunne matvarer som fisk, frukt, grønt og grove kornprodukter.

- Det er en utfordring at nær 70 prosent av norske ungdomsskoleelever sier at de spiser mindre sjømat enn det som er anbefalt av helsemyndighetene. Vi bør fremsnakke fisken mer. Det gjøres veldig mye bra fra sjømatnæringen med fristende forbrukerpakninger og inspirasjon. Dagens konkurranse viste at det var mange gode innspill, høyt engasjement og fristende besvarelser fra Kroken-elevene, sier fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

Gjennom konkurransen får ungdommene boltre seg i hundrevis av fristende ingredienser som laks, fiskenuggets og reker, i tillegg til grove kornprodukter, magert kjøtt, magre meieriprodukter, frukt, grønt og bær. Målet er å sette sammen en sunn lunsj med fullverdig næring, for så å lage en digital reklameplakat av hele måltidet.

Men elevene slipper ikke unna med bare det. Gjennom prosessen må de også lære seg om kostrådene, og at for eksempel fisk er rik på proteiner, omega 3, D-vitamin og jod.

Målet med konkurransen er at ungdommene skal bli mer bevisst sine egne matvaner i skolehverdagen og la seg inspirere til å spise sunnere. 

- Jeg er veldig glad for at Kroken ungdomsskole fikk delta i denne konkurransen som første ungdomsskole i Tromsø. Vi hadde uansett planlagt å se på fisk, næringsinnhold og kostråd i mat og helse-timen i dag, så denne digitale konkurransen passet veldig bra. Jeg ønsker å oppfordre de andre ungdomsskolene i Tromsø og landet for øvrig til å delta i konkurransen for å rette oppmerksomheten mot en mer variert og sunnere lunsj for ungdommene, sier mat og helse lærer ved Kroken ungdomsskole Aud Johanne Wiik Nilsen.

Vinneren av «Lag din egen lunsj» får spille inn reklamefilm med tre av de mest populære You Tube- stjernene blant ungdom i Norge: Stina Talling, Murdroc og Randulle. Disse tre skal også være med å drive konkurransen gjennom sosiale medier.

Bredt samarbeid med skoleorganisasjoner og helsemyndigheter

Målgruppen for konkurransen er ungdomsskoleelever, lærere og foreldre. Konkurransen bygger på Helsedirektoratets kostråd. Den kan gjennomføres i skoletimene, og tilfredsstiller mange kompetansemål i flere av skolefagene.

Arrangørene er opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd, og nå håper de at flest mulig melder seg på konkurransen som varer til 8. mars 2019.

Konkurransen er laget i samarbeid med Helsedirektoratet, Elevorganisasjonen, Landslaget for mat og helse i skolen, Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, Utdanningsforbundet, Kost og ernæringsforbundet (Delta), FUG- Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Landsgruppen av helsesøstre NSF, Skolelederforbundet og NHO mat og drikke.

Prosjektet er finansiert av Gjensidigestiftelsen.

Mer informasjon og påmelding : www.lagdinegenlunsj.no

Tall og fakta:

Høsten 2018 gjorde Opinion en undersøkelse om skolematvanene til norske ungdomsskoleelever, på oppdrag fra opplysningskontorene i landbruket og Sjømatrådet. Undersøkelsen dannet bakgrunn for gjennomføring av kampanjen. Noen av hovedfunnene:

  • En av fire ungdommer dropper frokost i løpet av uka, mange får med seg altfor lite mat på skolen, og når de kjøper mat selv er det ofte usunt (boller, skolebrød, godterier og brus).
  • Hvitt brød, boller og skolebrød har en høy prosent av det som kjøpes i kantinen. Enda høyere er dette når det gjelder hva som kjøpes i butikken. Der kommer godteri høyt opp. Elevene mener salat er dyrt, en pakke boller er billig. Det er lett å bli fristet av usunne matvarer etc.
  • Ungdom av foreldre med lav utdannelse dropper frokost i større grad enn de som har foreldre med høyere utdannelse.
  • Ungdommen har høy kjennskap til Helsedirektoratets kostholdsråd, men etterlever dem ikke i høy grad likevel.
  • Den største utfordringen for ungdommen er å spise tilstrekkelig fisk, frukt og grønt.
  • Bare 14 prosent spiser makrell i tomat, 7 prosent kaviar og 4 prosent annet fiskepålegg.
  • 69 prosent sier de spiser mindre fisk og sjømat enn det som er anbefalt.
  • Gutter spiser oftere boller og skolebrød etc, de er mindre opptatt av næringsinnholdet i maten de spiser og de spiser mindre frukt, grønt og bær.

Høsten 2018 ga Sjømatrådet ut rapporten «Fiskespiseren» som tar for seg det norske sjømatkonsumet: 

Rapporten er basert på en rekke undersøkelser som blant annet Kantar TNS har gjort for Sjømatrådet.
Noen av hovedfunnene:

  • Mens den eldre generasjonen har et stabilt høyt sjømatkonsum, spiser de unge stadig mindre. Spesielt gjelder det unge under 34 år. I denne aldersgruppen har konsumet falt med hele 46 prosent siden 2012. Dersom trenden fortsetter vil vi få en generasjon som spiser svært lite fisk, og som med stor sannsynlighet vil videreføre dette til sine barn igjen. Sjømatrådet mener derfor det er spesielt viktig å rette tiltakene mot aldersgruppen 20-40 år, og barnefamilier.
  • Potensialet for å øke konsumet er stort. Mange sier de gjerne vil spise mer fisk, de får det bare ikke helt til. De peker blant annet på at det synes det er vanskelig å tilberede og at det ikke passer til så mange retter/passer inn i dagens kontinentale matvaner med pizza, pasta og tex-mex. Et viktig tiltak er derfor å tilby raske,lettlagde retter og enkle oppskrifter som passer til moderne kosthold og de unges matvaner.
  • Sjømatrådets kampanjen «3 i uka» retter seg spesielt mot de unge mellom 18 og 40: De som er foreldre og lager mat til sine barn, og de som snart skal flytte for seg selv og lage sin egen mat. Formålet er å øke unge konsumenters lyst til å spise mer sjømat ved å vise hvor enkelt, god og variert sjømat kan være. Les mer om kampanjen og «digge» oppskrifter på 3iuka.no

Her ligger også lenken til Sjømatrådets siste reklamefilm «Fisk er ikke det det en gang var»

Om youtuberne

De tre influenserne som er med for å drive konkurransen er alle svært populære blant ungdom i 13-16-års alderen. Ved å få drahjelp fra disse håper vi å unngå pekefingermentalitet og å klare å snakke med ungdommen, ikke til.

  • Randulle: https://www.youtube.com/channel/UCI4Hk3kzChg2DKbaOJPNTBw
  • Stina Talling: https://www.youtube.com/channel/UCyaz871orgemKXxa-7wNdCQ
  • Murdrocs: https://www.youtube.com/user/Murdrocks