Skal fremtiden for norsk hvitfisknæring se lys ut må man ha høyere kvalitetsfokus. Det mener daglig leder Terje Kjølsøy i Ålesundfisk. 

Fremtiden for norsk hvitfisknæring er hovedtema for Torskefiskkonferansen i Tromsø neste onsdag, og ett av temaene som kommer til å diskuteres er hvordan kvaliteten må bedres for å øke verdien på norsk hvitfisk.

- Kvalitet er i dag et kjempestort problem, med veldig store tap i verdier. Det ligger ei stor oppside for de som klarer å gå inn og løse det, sier daglig leder i Ålesundfisk, Terje Kjølsøy da han blir spurt om hvor han tror hvitfisknæringen er om 10 år.

Kjølsøy tror at det ligger muligheter for de som driver litt mer spesialisert produksjon og nisjeprodukter fremover, og trekker paralleller til utviklingen i ostenæringen

- Se til ostenæringa og framveksten av lokale gårdsysterier. Der har det vært en utvikling og jeg tror det vil skje noe lignende i hvitfisknæringen fremover, mener Kjølsøy.

Hvitfisken må øke i verdi
Målet om at sjømateksporten skal nå verdier på 500 milliarder innen 2050 kan ikke bare belage seg på økt produksjon.

- Skal man bygge tillitt til norske hvitfiskprodukter så er høy stabil kvalitet en forutsetning. Hvitfisknæringen er kanskje den delen av sjømatsektoren som har størst potensial for å øke i verdi, og det er mye å hente i økt fokus på kvalitet, sier bransjeansvarlig for torskefisk i Norges sjømatråd, Trond Rismo.

Han trekker frem eksempelet om hvordan kvalitetsmerking av Skrei har økt prisene for torsk av ypperste kvalitet ute i markedet og legger til at opphavsmerking også blir er et viktig aspekt fremover.