Verdens største sjømatmesse i Barcelona

Etter over to år med pandemi kunne endelige Seafood Expo Global åpne dørene igjen.

-Fantastisk å være tilbake, sier norske sjømataktører.


Det var lange inngangskøer under solens varme da verdens største sjømatmesse åpnet dørene i slutten av april. Likevel var det få som klaget på ventetiden. For i år var sjømatfolket mer enn klare til å møte kunder, kollegaer og gamle kjente fra fjern og nær.

På grunn av pandemien er det tre år siden Global Seafood Expo sist gang ble arrangert, den gang i Brüssel. Nå er messen flyttet til Spanias nest største by.

Over 29 000 profesjonelle deltakere fra 150 land besøkte det som er verdens største handelsmesse for sjømat. Blant dem rundt 100 norske sjømatbedrifter- mange med egen stand, og mange med flere ansatte med seg på turen enn det som ellers ville vært vanlig.

-I år ble nok messen nesten som en slags kick-off for en del bedrifter. Det var høy stemning og mange glade ansikter, sier Børge Grønbech som nylig har blitt konstituert som administrerende direktør i Norges sjømatråd.

Tre år uten å møtes ansikt til ansikt for en ellers internasjonal og reisende næring er svært lang tid. Derfor var gleden ekstra stor, og messestandene sydet av hektisk aktivitet.

Fra den norske "gaten" på Seafood Global Expo. Rundt 100 norske profesjonelle sjømatbedrifter deltok på messen

Back on the horse

Barcelona- messen var spredt ut over et areal tilsvarende 28 internasjonale fotballbaner. Det gjorde luften god og trengselen mindre til tross for fullt trøkk av besøkende fra tidlig til sent.

Fulle bord på de fleste messestandene, store smil, varme gjensynsklemmer og klapp på skuldrene satt sitt preg på messen og de som deltok. En av dem var konsernsjef i Lerøy, Henning Beltestad.

-Jeg er jo en gammel fiskeselger som elsker å møte kundene og være der det skjer, så det var fantastisk å være «back on the horse», sier Beltestad.

I godt humør var også fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Ministeren fikk omvisning på messen, og besøkte flere av de norske sjømataktørene.

-Entusiasmen er stor, og folk er tydelig fornøyde over å komme i gang igjen, sa Skjæran da han stakk innom messestanden til Sjømatrådet.

Pandemiens slør

Å bevege seg rundt på området til Seafood Glaobal Expo er nesten som en rundtur i alle verdens land i løpet av en formiddag. Men pandemien kaster fortsatt skygger over verden. Det lot seg merke med langt færre messe-deltakere fra Asia enn normalt.

Det fikk også en del norske sjømataktører erfare, blant annet de som eksporterer pelagisk fisk. Land som Japan og Sør-Korea er viktige markeder for den norske makrelleksporten. Håvard Ulvestad Sperre som driver med innkjøp og salg i Brødrene Sperre AS, kan fortelle at de var spente på om deres kunder ville dukke opp i år.

-Ja, det var det store spørsmålet før messen. Noen hadde meldt sin ankomst, men kom ikke. Så var det andre som vi ikke trodde skulle komme, som dukket opp likevel. Alt i alt fikk vi møtt en god del, forteller Sperre.

Han legger til at de hadde godt trykk og mange besøkende på sin stand stort sett hele tiden, og at etterspørselen etter både makrell, torsk og sei var bra.

Ikke mye tid til sittepauser for Håvard Ulvestad Sperre- en jevn strøm av kunder sørget for det

Sultent marked

At markedet er sultent på sjømat var også merkbart i laksebransjen.

-Etterspørselen var enorm, og vi har rett og slett ikke mer laks å selge akkurat nå, sier Kocher Salay og Ådne Leistad i Fram Seafood.

Føremeldingen var den samme fra flere andre norske lakseeksportører. Det til tross for rekordhøye laksepriser.

Tomt for laks: Kocher Salay (til venstre) og Ådne Leistad i Fram Seafood måtte skuffe en del kunder under Barcelona-messen. De hadde ikke mer laks å selge

- Det var også mange samtaler rundt effekten av pandemien i de ulike landene, nye konsumvaner og sjømatproduktenes markedsposisjon  i tiden som kommer, forteller Børge Grønbech.

Han tilbrakte mange timer på standen til Sjømatrådet og fikk føle pulsen på mye av det som opptar sjømatfolket i disse dager.