13. juni kan norsk sjømatnæring få viktig kunnskap om hvordan koronapandemien har påvirket blant annet betalingsviljen i Tyskland, Frankrike og Italia.

- 13.juni inviterer vi sjømatnæringen til et kunnskapsrikt møte via nett. Da skal vi fortelle om de viktigste funnene fra en studie som er gjort i Tyskland, Frankrike og Italia under pandemien, sier forbrukeranalytiker Lars Moksness i Norges sjømatråd.

Han har bistått studien til Alexander Jakubanecs, som er førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet og assosiert prosjektleder ved SNF, Norges Handelshøyskole.

Kartlagt betalingsvilje for laks og torsk

Sjømatstudien har pågått over nesten to år og har kartlagt effekter av koronapandemien på forbruk av laks og torsk.

- Jeg har også sett på hvilke faktorer som driver evalueringer og betalingsvilje for laks og torsk i disse tre sentrale eksportmarkedene, sier Jakubanecs.

- Vi har blant annet kartlagt effekter av produktrelaterte variabler, som kvalitet og smak, samt koronarelaterte variabler. En av dem er helsetrusselen i forbindelse med pandemien, forklarer Jakubanecs.

Nyttig info til næringen

Funnene er nyttig for norsk sjømatnæring, så Jakubanecs og Moksness håper mange melder seg på nettmøtet 13.juni. Det blir en lærerik dag, der det også blir tid til spørsmål og dialog.

- Vi belyser funnene som er gjort, som for eksempel at oppfatning av sjømattrygghet under koronapandemien fortsatt er en viktig driver for betalingsvilje på tvers av markedene, forteller Jakubanecs,

Et annet viktig poeng som er avdekket i studien, er at folks oppfatning av ulike egenskaper ved laks og torsk bør løftes i de tre landene for å øke betalingsviljen.

For å være med på møtet, kan du melde deg på her:

En rask oversikt over tematikken er som følger:

  • Viktige drivere av betalingsvilje i sentrale eksportmarkeder – Frankrike, Tyskland og Italia.
  • Hvilke forbrukeroppfatninger av norsk laks og torsk bør forbedres i de tre markedene for å øke betalingsviljen.
  • Hvordan ulike oppfatninger av markedsaktiviteter (f.eks. intensitet av reklame eller lansering av nye produkter) påvirker betalingsviljen.
  • Hvordan har koronapandemien påvirket ulike forbrukersegmenter på det franske markedet?