Nær 70 prosent av norske  ungdomsskoleelever sier de spiser mindre sjømat enn det som er anbefalt av helsemyndighetene.

Sjømatrådet er derfor med og støtter konkurransen «Lag din egen lunsj». Den digitale konkurransen skal få flere unge mellom 13 og 16 år til å spise mer av sunne matvarer som fisk, frukt, grønt og grove kornprodukter.

Gjennom konkurransen får ungdommen boltre seg  hundrevis av fristende ingredienser som laks, fiskenuggets og reker, i tillegg til grove kornprodukter, magert kjøtt, magre meieriprodukter, frukt, grønt og bær. Målet er å sette sammen en sunn lunsj med fullverdig næring, for så å lage en digital reklameplakat av hele måltidet.

Men elevene slipper ikke unna med bare reklameplakaten. Gjennom prosessen må de også lære seg om kostholdsrådene, og at for eksempel fisk er rik på proteiner ,omega 3, D-vitamin og jod.

-          Her skal elevene få lage sin egen opplysningskampanje for sunn lunsj de kan spise på skolen, sier prosjektleder Silje Thoresen Sandberg .

-          Med konkurransen forsøker vi å snakke med, og ikke til ungdommen.

Målet er at ungdommene skal bli mer bevisst sine egne matvaner i skolehverdagen og la seg inspirere til å spise sunnere.

Vinneren av «Lag din egen lunsj (reklame)» får spille inn reklamefilm med tre av de mest populære You Tube- stjernene blant ungdom i Norge.

 

Bredt samarbeid med skoler og helsemyndigheter

Målgruppen for konkurransen er ungdomsskoleelever, lærere og foreldre. Konkurransen  bygger på Helsedirektoratets kostråd. Den kan gjennomføres i skoletimene, og tilfredsstiller mange kompetansemål i flere av skolefagene.

Arrangørene er opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd, og nå håper de at flest mulig melder seg på konkurransen som varer fra første desember til 8. mars 2019.

Konkurransen er laget i samarbeid med Helsedirektoratet, Elevorganisasjonen, Landslaget for mat og helse i skolen, Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, Utdanningsforbundet, Kost og ernæringsforbundet (Delta), FUG- Foreldreutvalget for grunnopplæringen, Landsgruppen av helsesøstre NSF, Skolelederforbundet og NHO mat og drikke.

Prosjektet er finansiert av Gjensidigestiftelsen.

Mer informasjon og påmelding : https://www.lagdinegenlunsj.no