Et jafs tørrfisk fra Nord-Norge kreert av Øyvind Bøe Dalelv ga toppscore hos den kresne spanske juryen i årets internasjonale tapaskonkurranse i Spania.

Vinneren Øyvind Bøe Dalelv er til daglig sous chef på Statholdergaarden og gikk i går kveld rett til topps foran konkurrenter fra 15 land i den internasjonale tapaskonkurransen i Valladolid. Konkurransen er under beskyttelse av Det kongelige spanske Gastronomiske Akademi og har høy prestisje i tapasens hjemland Spania.

-Tørrfisk fra Lofoten står meg veldig nært! Det er en utrolig spennende råvare å jobbe med. Her tenkte jeg å gjenskape en rett som min far brukte potet og tørrfisk sammen. Jeg har valgt å bruke jordskokk som er en av mine favorittgrønnsaker, sier den nybakte tapasvinneren Øyvind Bøe Dalelv.

Juryens begrunnelse for at nettopp Øyvinds tapasrett gikk rett til topps var:

«Tapasen bringer frem et tydelig inntrykk og smak av sin opprinnelse, nemlig det norske havet. Retten klarer på en balansert måte å bringe frem de enkelte ingrediensenes karakteristiske smaksegenskaper i en balansert kombinasjon - som kan smakes i et jafs.»

Bøe Dalelv kan heretter smykke seg med tittelen «Verdensmester i Tapas». I tillegg vant han en skulptur og 6000 Euro.

- Fantastisk norsk sjømat kombinert med våre dyktige norske kokker er en formidabel kombinasjon, som gjør at vi sammen kan vinne verden for norsk sjømat, kommenterte Sjømatrådets utsending i Spania Hildegunn Fure Osmundsvåg etter at Bøe Dalelv ble kåret til vinner.

Øvyinds tapasrett har allerede innkassert flere meritter. Det er den samme retten som han vant årets Ganefryd med under «Årets kokk 2017». Den samme retten førte også til at Norges sjømatråd utnevnte han til «Årets tørrfiskambassadør for 2018».

- Tørrfisk har vært et viktig satsningsområdet i hjemmemarkedet og det er svært gledelig for tørrfiskens renommé at Øyvind vinner denne utmerkelsen, sier Sara Møllebakken i Norges sjømatråd.