Allerede ved utgangen av forrige måned kunne Norges sjømatråd melde at Norge hadde eksportert sjømat for 55 milliarder kroner så langt i år. Med det er rekorden fra 2010 allerede slått. Like over nyttår presenterer vi de samlede tallene for sjømateksporten i 2013, men jeg kan allerede si noe om hva som ligger bak disse tallene: Ei hardtarbeidende og stolt, tradisjonsrik og moderne sjømatnæring.

Gjennom hele året høster og fangster utøverne i denne næringa av de gode og sunne produktene som verden for øvrig liker, stoler på og setter på bordet – 36 millioner ganger hver eneste dag. Det ligger mye hardt arbeid bak, ikke minst fra den delen av næringa som gikk inn i året med rekordhøye kvoter og de utfordringene dette har gitt. Da er jeg glad for at når vi oppsummerer året som snart er omme,  ser vi at det er blitt solgt og eksportert fersk torsk som aldri før. I Sverige er skreien blitt motemat, den er introdusert i SoHo, New Yorks bydel for trendsettere, og den har solgt godt i tyske fiskedisker.

Sjømatnæringa er også preget av framoverlent framtidstenking. Resultatene av det er den norske laksens suksess i relativt nye marked som Italia og Tyrkia. Vi vil se det i enda flere marked, ikke minst i Asia.

I år som i fjor er Sjømatrådets julehilsen en digital tidsreise gjennom året som ligger bak. For å følge oss på denne digitale reisen, kan du enten klikke til venstre i sakene som kommer opp under, eller du kan velge enkeltsaker ved å klikke direkte på titlene i tidslinja. Da vil du se at vi stopper ved noen høydepunkter i arbeidet vi gjør for å vinne verden for norsk sjømat. Vi er stolte og glade for å ha dette ærefulle oppdraget. Med dette takker vi alle vi jobber på vegne av og sammen med - og ønsker riktig god jul med sjømat på menyen og et godt nytt år.

 Terje E. Martinussen

-

Administrerende direktør i Norges sjømatråd