Jeg hadde nylig med meg et knippe amerikanske bloggere, ernæringseksperter og kokker til Norge, for å fortelle om norsk laks og vise det unike norske opphavet. Budskapet mitt var tydelig: Norsk laks fra det kalde, klare vannet er et sunt, trygt og godt produkt. Og denne gangen gjorde naturen jobben min ganske enkel – og ganske enkelt frydefull.

Før turen til Tromsø og regionen rundt, hadde jeg hadde sendt noen forsiktige bønner opp til høyere makter om at været måtte bli bra. Og det ble passe kaldt og klart vær, med alle de fargene naturen kan vise på denne årstiden. For en vaskeekte New Yorker gjør det inntrykk å oppleve slik norsk natur. En av dem mente hun rett og slett var slått «knockout by nature». Som en litt beskjeden nordlending tenkte jeg adjektivene «fantastic», «beautiful», «unique» og «awesome» nok ville komme litt sjeldnere etter hvert, men den gang ei. For hver sving og nes vi kom ordene igjen. Så denne gangen var det naturen selv som fortalte at norsk laks ikke er som annen laks.

Jeg lurer på om vi som holder til midt i denne naturen, ser oss litt blinde på scenene som omgir oss hver dag? Hva kan vi gjøre for å se med New York-brillene litt oftere?

De harde fakta ble mer utfordrende. I løpet av noen hektiske dager skulle jeg gi et så korrekt og godt bilde som mulig om hvordan Norge håndterer en næring som har så stor betydning for folk langs kysten. Det som overrasket amerikanerne mest var hvor rent og ordentlig det var på anleggene, og ikke minst den norske åpenheten rundt oppdrett, både om dyrevelferd, bærekraft, miljøpåvirkning, produksjonsmetoder og fôr. Åpenhet er nøkkelordet, det er med på å avlive mange myter som lever godt i mediebildet om norsk havbruk. Ikke minst var det viktig for meg å vise amerikanere at norske myndigheter ikke er noen man enkelt kan komme seg rundt, hvis man bare snakker med de rette folkene. Myndighetene og næringsaktørene samarbeider godt, men det er myndighetene som har det siste ordet. Jeg synes det var et godt svar han kom med, han som jobber på anlegget vi besøkte, da han fikk spørsmål om hva han synes om myndighetenes strenge kontroll:

"Hvis Norge ikke hadde hatt et slikt strengt system, hadde ikke laksenæringen vært der den er i dag. Så jobben myndighetene gjør, er viktig for å sikre oppdrettsnæringen i tiden fremover."

Kloke ord, synes jeg.

SKREVET AV: Karin Olsen