Tyskerne elsker kjøtt, og er blant de i Europa som spiser minst fisk. Men de har noe å lære oss nordmenn når det gjelder fiskekonsum, for de glemmer ikke silda så snart julelysene slukkes.

Denne kronikken ble først publisert i Fiskeribladet Fiskaren den 22. desember 2018.

Til tross for at vi nordmenn har fantastisk tilgang på sild langs vår langstrakte kyststripe, er det kun 0,2 prosent av oss som har havets sølv som favorittfisk. Silda blir rett og slett glemt bort og utelatt fra handlelistene våre - bortsett fra når det er jul. Så snart julelysene tennes, våkner også den norske sildeinteressen opp fra de døde, men når jula ryddes ut forsvinner også silda.

Kjærlighet til norsk sild

Retter vi blikket sørover til Tyskland, er situasjonen en helt annen. Kjøttelskende tyskere har en stor kjærlighet til sild, og de spiser den hele året. Ifølge Gfk konsumerte tyskerne 109.727 tonn sild i 2017. Til sammenligning spiste vi nordmenn kun 3.462 tonn, større etterspørsel har vi ikke her til lands. Faktisk ender kun én prosent av det norske sildefisket opp på norske tallerkener, resten blir eksportert til blant annet Tyskland.

Så hva er det egentlig tyskerne har forstått når det gjelder sild?

Frister de yngre

For det første, så jobbes det knallhardt for å opprettholde sildas populære status. Det er nemlig ikke bare den eldre garde som spiser sild i Tyskland, den er også ettertraktet av de yngre.

Et eksempel er sildeproduktet «SJØ», som firmaet Friesenkrone markedsfører som jomfrusild fra Nordsjøen. «SJØ» finnes både i sushi- og tapasvarianter, og med en rekke ulike smakstilsettinger. Sildesatsingen fikk stor oppmerksomhet da «SJØ» vant matkåringen «Küche Awards» i Tyskland i 2017. 

Bak denne suksessen ligger sildeforskning gjort av Nofima, som selv uttalte til bladet «Appetitt» at Friesenkrone har gjort en formidabel jobb med å videreutvikle råvaren og spisse produktet til det tyske markedet. Denne ettertraktede jomfrusilda kommer altså fra Norge og Nordsjøen, og den unge silda høstes i løpet av en ekstremt kort sesong, like før den blir gytemoden.

Foretrekker sild som pålegg

For det andre, så er tyskerne flinke til å holde på sine mattradisjoner. De har spist sild i en evighet, og de gjør det fortsatt. 

Ser man til Norge, var sild en viktig del av hverdagskosten for noen årtier siden. Men på grunn av overfiske på 60-tallet ble tilgangen begrenset, og da økonomien blomstret her til lands, ble silda rett og slett glemt. Tyskerne har derimot beholdt sin elskede sild, til tross for at de har god økonomi og andre fiskealternativer. 

Silda er fortsatt et foretrukket pålegg, for i likhet med oss nordmenn, spiser tyskere mye brødmat. I tillegg elsker de sildesalater, de lager ulike marinader til silda si og de spiser den også røkt. 

Da vi i Sjømatrådets gjorde en sjømatstudie i Tyskland i 2014, fremkom det at nesten 10 millioner tyskere, altså mer enn hele Sveriges befolkning, foretrakk sildesalat som sjømatalternativ til frokost.

Faktisk så spiser tyskerne sine fiskemåltider stort sett til frokost, lunsj og kveldsmåltid. For som sagt så elsker de kjøtt, og dermed er det gjerne kjøtt de ønsker til middag. Så her har de noe å lære av oss nordmenn, for vi spiser fiskemiddag hele året.

Da er det bare å ønske god julesild til deg og dine!