Siste semester av bachelorgraden i eksportmarkedsføring ved Universitet i Nordland har jeg tilbragt i Boston. I stedet for å sitte på skolen å lese om markedsføring, har jeg fått førstehånds erfaring på Sjømatrådets kontor i USA. Jeg kom hit med en del teori, men uten mye praktisk erfaring om markedsføring eller sjømat. Jeg hadde ikke engang smakt sushi før jeg kom hit, noe som nå er en favoritt! Læringskurven har vært bratt, og utfordringene har stått på rekke og rad. Det er ikke rent lite jeg har fått oppleve den lille tiden jeg har vært her, blant annet promotering av skrei i New York, og Nord-Amerikas største sjømatmesse her i Boston.

Norsk sjømat står sterkt rundt om  i verden, dette har jeg virkelig forstått i løpet av mitt opphold her, blant annet på grunn av den jobben Sjømatrådet gjør for å posisjonere sjømaten fra kalde, klare hav. Før jeg kom hit hadde jeg ikke tenkt så mye over hvor stor sjømatnasjonen Norge er, men dette endret seg raskt. Jeg har jobbet en del med statistikk og fått innsyn i hvor mye som faktisk blir eksportert fra Norge og ut i den store verden. Noe som også har slått meg, er hvilket potensiale det amerikanske markedet har, med tanke på hvor lite sjømat de spiser i forhold til kjøtt og fjærkre.

Når jeg prater med folk hjemme, får jeg spørsmål om jeg har lært noe, og om det er har vært et nyttig opphold. For min egen del kan jeg si at verktøykassen min har fått tillagt ikke bare ett, men en rekke nye og nyttige verktøy, som jeg vet jeg kommer til å få bruk for i min framtidige karriere. Det er en rekke ting som jeg har lært her som jeg ikke ville lært av å lese en bok:

  • Erfaringen med å bo og jobbe i et annet land – med alle utfordringene og spenningen det byr på.
  • Hvilke verktøy som blir brukt for å analysere og påvirke et marked.

Noe annet jeg tar med meg hjem er en tøffhet som jeg ikke hadde før jeg kom hit. Jeg har måttet gjøre ting her som jeg ville vegret meg for å gjøre hjemme, og i tillegg forklare meg på engelsk. Nettverket mitt har ekspandert, og jeg har fått innsikt i en utrolig spennende bransje hvor ting skjer fort, og fremtiden ser alt annet enn mørk ut. På grunnlag av alle tingene jeg har lært og opplevd vil jeg anbefale absolutt alle studenter til å gripe enhver mulighet de får til å ta et semester i utlandet. Man sitter igjen med erfaringer og opplevelser for resten av livet!

Kontrastene er store fra Bodø til Boston, men for en opplevelse det har vært!

SKREVET AV: Kevin Åsli Slettmyr