Delikat, søtere og mørere enn skalldyr fra Sør-Europa. Slik beskriver europeiske matkritikere smaken av norske skalldyr. Og nå retter verdens største matkanal kameralinsa mot den norske havbunnen.

Kulinarisk Akademi, Mathallen, for et par uker siden:  Nærmere 30 innflytelsesrike matjournalister og bloggere får en sniktitt på programserien "Munchies Guide to Norway", der norske skalldyr i stor grad spiller hovedrollen. Etterpå får de smake på, lukte på, kjenne på, havets delikatesser. Inn i munnene går smaksprøvene – ut av munnen triller superlativene.

- A beautiful lifetime experience! bryter Andrea Petrini ut etter å ha fordøyd en bit kongekrabbe. Fransk-italieneren Petrini er en av Europas mest innflytelsesrike matjournalister. Han lar ordene hvile litt i munnen før han sier:

- Råvarene fra Norge er så gode at man trenger nesten ikke en kokk for å tilberede maten!

Andrea Petrini - Foto: Marius Fiskum

Og nå skal fantastiske råvarer fra vår langstrakte kyst vises frem i all sin prakt. Intet mindre enn fem programmer har verdens ledende digitale matkanal for unge matinteresserte, Munchies, laget fra Norge. Programserien heter Munchies guide to Norway, og som programleder og guide i programmene har de fått Halaigh McManus, opprinnelig fra Irland, og jobber som sous chef på restauranten Maaemo i Oslo. I programmene reiser McManus rundt om i Norge på jakten etter den gode og autentiske norske maten – for det meste skalldyr. I programserien deltar han blant annet på kamskjellfiske med Frank Ballack, kuskjell-fangst med Roderick Sloan, og kongekrabbefiske med Edgar Olsen.

Under sniktitten i Oslo for noen uker siden, var matjournalister og matbloggere fra hele Europa kommet for å få en smakebit både på programserien og på de norske råvarene. Alle har kresne ganer, men når det gjelder norske skalldyr var de unisone.

Matjournalist Xavier Agullo fra Spania hentet nærmest fram poesi da han skulle beskrive kongekrabbe.

- Å jobbe med sjømat fra Norge er å jobbe med noen av de fineste råvarene i verden, og av alle råvarer, er kongekrabbe blant de beste. Når man spiser kongekrabbe er man så nært himmelen som man kan komme, sier Agullo.

Fra Sverige var Tove Oskarsson Henckel, freelancer og matjournalist blant annet for Gourmet Magazine. Hun sier rett ut at skalldyr fra Norge er hennes favorittmat.

- Fordi smaken er frisk, elegant og subtil. Dere nordmenn er heldige som har hele denne kysten!

Sammen har Munchies laget totalt fem programmer som slippes daglig denne uken. Det forventes at programmene vil få nærmere 4 millioner unike seere – og det kun på Munchies sin Youtube-kanal. I tillegg kommer visninger og delinger.