Disse ni på bildet er de beste i hele Storbritannia til å lage fish & chips. Denne uken har de vært i Ålesund for å lære mer om råvaren de elsker.

Alle er finalister i den prestisjetunge konkurransen The national Fish & Chip Awards 2018. Mandag og tirsdag var finalistene samlet i Ålesund for å lære mer om råvaren som mange av dem får fra Norge. Britenes nasjonalrett er nemlig avhengig av import av blant annet norsk torsk og hyse. Et grovt estimat viser at minst 25 % av all fish & chips som selges i UK har norsk opprinnelse.

Og skal vi tro kokkene er britene opptatte både av opprinnelse og av bærekraft. Mandag fikk de være med linebåten Geir II på fiske, og de ble imponert over det de så:

- Trenden nå er at folk er opptatte av bærekraft og av hvor råvaren kommer fra. Jeg er imponert over måten fisken ble behandlet på ute på båten. I dag fikk vi se med selvsyn hvor langt dere nordmenn er kommet når det gjelder bærekraft og at dere forplikter dere til det - dere er kommet langt foran andre land, menerNatasha Anastasiou, innehaver av Burton Road Chippy øst i England.

Høythengende pris

Konkurransen henger høyt blant fish and chips-shopene i Storbritannia og er en av de største begivenhetene innen bransjen. De ti finalistene representerer hele Storbritannia, og har alle kvalifisert seg gjennom hver sine regionale runder. Å vinne denne konkurransen gir høy status i UK og bidrar til økt oppmerksomhet og mersalg.

- Vinner man, forandrer det livet ditt. Da kommer folk langveisfra for å kjøpe fish and chips hos deg, forteller Nick Miller, som eier Millers Fish & Chips og representerer nordøstlige England i konkurransen.

I Ålesund oppdaget shop-eierne at de har noe til felles med fiskerne i Norge:

- Fiskebåtene eies av familiedrevne selskaper – akkurat som mange av oss. Jeg er fjerde generasjon fish and chip shopeier, sier Miller.

Storbritannia er (i verdi) det femte største markedet for norsk hvitfisk, og så langt i år har det blitt eksportert 15 268 tonn hyse og 10 956 tonn torsk fra Norge til UK.