Utfordringer med markedsadgang og store sildefangster gir utslag i sildeeksporten for første halvår, mens makrellprisen har ligget høyere enn fjoråret trass større kvoter.

Norge har eksportert 124 000 tonn sild og 97 000 tonn makrell til en verdi av 2,6 milliarder kroner i første kvartal i år. Norge har i samme periode eksportert pelagisk fisk for totalt 3,3 milliarder kroner. Volumet økte med 25 prosent og verdien økte med 6 prosent mot første halvår i fjor.

I juni måned har Norge eksportert pelagisk fisk til en verdi av 386 millioner kroner. Det er en nedgang på 21 prosent sammenlignet med juni måned i fjor.

- Eksportprisene på sild er lavere i år enn i fjor. Dette er skyldes i hovedsak høyere sildefangster og utfordringer med markedsadgang i mange av våre største sildemarkeder, sier Kristin Lien analytiker for pelagisk i Norges sjømatråd.

- Med et stengt Russland, og utfordringer også i Ukraina, Nigeria og Egypt mangler Norge store og gode markeder, særlig for stor hel sild, sier Lien, som legger til at bedring i markedsadgang er et viktig fokus for Sjømatrådets arbeid.

For fryst hel sild har prisen vært 8,06 kroner, ned 16 prosent mot fjoråret, og for fryst fillet har prisen ligget på 15,21 kroner, ned 10 prosent mot 2016-priser.

Populær matjes

Norge eksporterte 68 000 tonn hel sild og 44 000 tonn fryste sildefiletprodukter til en verdi av 1,2 milliarder kroner i første halvår. Dette er 5 000 tonn mer filet og 9 000 tonn mer hel sild enn samme periode i fjor.

De største markedene for fryste sildefiletprodukter har hittil i år vært Polen, Tyskland, Hviterussland og Litauen, mens for fryst hel sild har det vært Ukraina, Nederland, Litauen og Egypt. Sildekvotene (NVG- og Nordsjøsild totalt) i 2017 er 66 prosent høyere enn i fjor, og fangstene hittil i år har derfor også vært 20 prosent høyere enn samme periode i fjor.

- I juni er det det eksportert 13 300 tonn fryst hel nordsjøsild, 5 000 tonn mer enn i juni i fjor. Denne silden er i hovedsak Matjessild til markedene i Nederland og Tyskland fra produsenter i Egersundsområdet. En mindre andel av silden til Matjesanvendelse eksporteres til Danmark enn tidligere, og sesongen kom sent i gang slik at alle tallene er ikke klare ennå, sier Lien.

Gode makrellpriser

I første halvår 2017 har Norge eksportert 93 000 tonn fryst hel makrell og 3 000 tonn fryst makrellfilet. Det er 6 000 tonn mindre hel makrell enn i fjor. Verdien av makrelleksporten har økt med 3 prosent i første halvår til 1,2 milliarder kroner.

Hovedmarkedene har i første halvår vært Kina, Sør-Korea og Tyrkia. På tross av en økning i den norske makrellkvoten på 27 000 tonn fra i fjor, har vi i vinter sett høyere makrellpriser sammenlignet med samme periode i fjor. Gjennomsnittsprisen på fryst hel makrell var i første kvartal 12,53 kroner, 9 prosent høyere enn samme periode i fjor.