Tørrfisk var hovedingrediens i delkonkurransen Beste Ganefryd under den prestisjetunge kokkekonkurransen Årets kokk, på Mathallen i Oslo i går kveld. Seieren gikk til Øyvind Bøe Dalelv fra Bodø.

En ganefryd er en eller flere små appetittvekkere som serveres før forretten. I år var tørrfisk valgt som råvare for delkonkurransen som premieres med egen pris under Årets kokk. Seieren gikk til bodøværingen Dalelv som også vil bli Norges sjømatråds Tørrfiskambassadør i året som kommer.

– Øyvind presenterte en tydelig smak av tørrfisk i sin rett. Når det er tørrfisk som skal stå i sentrum, er det viktig at ganefryden har en lett gjenkjennelig smak av denne råvaren. Smakene må ellers være balanserte. Det scoret Øyvind best på, i tillegg til at han hadde en spennende smakskombinasjon mellom tørrfisk og jordskokk i sin ganefryd, forteller juryleder Guro Rognså om vinneren.

Ønsker at flere smaker på tørrfisk

I samarbeid med tørrfiskaktører har Sjømatrådet jobbet inn tørrfisk som hovedråvare i årets Beste Ganefryd. Gjennom dette samarbeidet fikk alle kandidatene teste ut tørrfisk som råvare, og har vært i Lofoten for å lære med om både produksjon og anvendelse.

Vinneren av Beste Ganefryd utnevnes også til Tørrfiskambassadør 2018, hvor han skal fronte tørrfisk i ulike sammenhenger i løpet av det neste året. En annen del av premien for Beste Ganefryd er et lite læreopphold hos en toppkokk og tørrfiskambassadør i Italia.

Norsk tørrfisk er et tradisjonsprodukt med lang historie, og anses å være Norges eldste eksportartikkel. Tørrfisk har en unik smak, og kjennetegnes som et høykvalitetsprodukt av mange matkjennere. I Italia er tørrfisk en anerkjent delikatesse som brukes mye i ulike typer retter, og i enkelte regioner betegnes som nasjonalrett.

Blant nordmenn generelt er det derimot lavere kjennskap til tørrfisk, og den nyter ikke samme status som i utlandet. Det gjør at tørrfisken er sjelden å finne på tallerkener på restauranter eller hjemme hos folk.

– Vi i Norges sjømatråd er opptatt av å inspirere nordmenn til å ta i bruk tørrfisk i større grad enn man gjør i dag. Da er det spennende at norske toppkokker eksperimenterer og tar i bruk tørrfisk i en ganefryd-rett. Tørrfisk er en unik råvare som kjennetegnes av godt håndverk gjennom hele produksjonen, og fortjener sin plass i norsk matkultur. Vi håper at dette kan være med på å få det norske folk til å få øynene opp for den litt glemte norske råvaren, forteller Mette Dalsbø Ottem i Norges sjømatråd.

Mange spennende varianter av tørrfisk

Konkurransen Årets kokk arrangeres av Bocuse d´Or Norge. Vinneren av konkurransen blir neste kokk til å presentere Norge i den internasjonale Bocuse d´Or-konkurransen i Lyon. Kandidatene som deltar i Årets kokk presenterer tre ulike retter på konkurransedagen; en hovedrett «surf and turf», en smårett og en ganefryd. For hver av rettene blir hovedingrediensen bestemt på forhånd. Til ganefryd-retten var det i år norsk tørrfisk kokkene skulle eksperimentere med.

– Det var fint og spennende å se tørrfisk som hovedråvare i Årets Ganefryd. Det er en særnorsk råvare som har en tydelig egensmak. Kandidatene løste oppgaven på forskjellige måter, og det er spennende avslutter Rognså.